Sluiten
Thuis in
uw dossier

Oncologie

Kanker. Het is een beladen woord. Gelukkig zijn de meeste vormen van kanker goed behandelbaar. Alles wat met kanker te maken heeft, valt onder de noemer oncologie. Wilt u meer informatie over kanker, behandelmethoden en patiëntervaringen? Bezoek het Oncologie Centrum van het Spaarne Gasthuis.
"Wij halen voor u het beste uit de zorg"

Ilse Houtenbos

Internist hematoloog Vind uw arts >

Samenwerking Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

In het Spaarne Gasthuis staat een team van oncologen voor u klaar. Dit zijn gespecialiseerde internisten die veel weten van verschillende soorten kanker.

Het Spaarne Gasthuis werkt samen met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Reden: dit vooraanstaande instituut loopt voorop in onderzoek naar kanker en nieuwe behandelmethodes.

Oncologie is een breed vakgebied waarbij ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Bijblijven is belangrijk.

De beste zorg

Het Spaarne Gasthuis past de nieuwste methodes, inzichten en technieken toe. Voorbeelden zijn:

  • Geavanceerde bestralingstoestellen – Tumoren kunnen gerichter bestraald worden zodat het gezonde weefsel heel blijft en kwaadaardige kankercellen verdwijnen.
  • Longoperaties met VATS – video assisted thoracoscopic surgery (de chirurg brengt een kleine camera in de borstholte in voert de operatie uit via het beeldscherm)
  • Prostaatverwijdering met de Da Vinci-robot – Een chirurg werkt met een robot nauwkeuriger.
  • De HIC (hematologische intensive care) – volledig geïsoleerde intensivecarekamers waar kwetsbare patiënten na een stamceloperatie herstellen.

Keurmerken

Het Spaarne Gasthuis heeft meerdere keurmerken voor zorg bij kanker:

  • Groene vinkje zorg darmkanker, bloed- en lymfklierkanker -Het ziekenhuis kreeg twee groene vinkjes op de Patiëntwijzer van de website van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntorganisaties.
  • Goede zorg bij prostaatkanker – Spaarne Gasthuis kreeg een vinkje voor goede zorg bij prostaatkanker in de Patiëntenwijzer prostaatkanker.
  • Goede stomazorg – Spaarne Gasthuis voldoet aan alle normen voor goede stomazorg en heeft in de Stoma Zorgwijzer een groen vinkje.
  • Goede palliatieve zorg bij kanker – De European Society for Medical Oncology (ESMO) gaf het kwaliteitskeurmerk aan het Oncologiecentrum van Spaarne Gasthuis vanwege oncologische zorg op kwalitatief hoog niveau gekoppeld aan palliatieve zorg (zorg die niet gericht is op genezen maar op verlichten en verzachten).
  • NIAZ-accreditatie – Sinds 2009 heeft Spaarne Gasthuis het kwaliteitscertificaat van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ).

Een oncoloog over het vakgebied

“Oncologie is meer dan alleen maar de strijd aanbinden met tumoren. Het is ook mensenwerk omdat je soms chemo toedient: medicijnen die patiënten nog zieker maken voordat herstel op kan treden. Leg dat maar eens uit. Helder en eerlijk communiceren is een vereiste. Dan weten mensen waar zij aan toe zijn en kunnen zij zelf weloverwogen keuzes maken.”

Locaties: