Oncologie
Kanker. Het is een beladen woord. Gelukkig zijn de meeste vormen van kanker goed behandelbaar. Alles wat met kanker te maken heeft, valt onder de noemer oncologie.

Wilt u meer informatie over kanker, behandelmethoden en patiëntervaringen? Bezoek het Oncologie centrum van het Spaarne Gasthuis.
Medische oncologie
Medisch oncologen/internist oncologen houden zich vooral bezig met de behandeling van kanker met behulp van medicijnen, zoals chemotherapie, doelgerichte therapie, immuuntherapie en hormoontherapie. Deze behandelingen krijgt de patiënt om te genezen van kanker of om symptomen te verlichten en de kanker tijdelijk terug te dringen. De medisch oncoloog werkt samen in een multidisciplinair team ook met specialisten van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.
Hematologie
Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten. Daartoe behoren goedaardige en kwaadaardige aandoeningen van bloed, beenmerg en lymfklieren, maar bijvoorbeeld ook stollingsafwijkingen en bloedtransfusieproblemen. Er zijn erg veel verschillende ziekten en behandelingen. De behandelingen kunnen bestaan uit medicijnen, transfusie van stollingsfactoren of bloedproducten, antistofbehandeling of stamceltransplantatie.
Hematologen uit het Spaarne Gasthuis werken nauw samen met de afdeling hematologie van het Amsterdam UMC. Zo vindt bijvoorbeeld de chemotherapie en autologe stamceltransplantatie bij hematologie patiënten plaats in het Amsterdam UMC. Daarna wordt de behandeling weer overgenomen in het Spaarne Gasthuis.
Samenwerking Antoni van Leeuwenhoek en Amsterdam UMC
De oncologen van het Spaarne Gasthuis werken samen met het Antoni van Leeuwenhoek en Amsterdam UMC. Beide instituten lopen voorop in onderzoek naar kanker en nieuwe behandelmethodes. Oncologie is een breed vakgebied waarbij ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Bijblijven is belangrijk.
Zorg voor jongvolwassenen met kanker
Als jongvolwassene met kanker kan het goed zijn dat je met veel vragen zit die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. In het Spaarne Gasthuis hebben wij aandacht voor al je vragen. Wij bieden specifieke AYA-zorg.
Kanker en het coronavaccin
De afdeling oncologie krijgt veel vragen over het coronavaccin. Hieronder de meest gestelde vragen en ons antwoord daarop:
Is het veilig om mij te laten vaccineren ondanks chemo/immunotherapie/bestraling/oncologische chirurgische ingreep?
Wij adviseren u om het vaccin te halen. Bij onderzoek naar het goedgekeurde vaccin zaten geen of nauwelijks patiënten met kanker. Daarom is nog niet bekend of u net zo goed beschermd bent tegen het coronavirus als mensen die geen kanker hebben. Er zijn geen aanwijzingen dat u met de huidige of toekomstige vaccins een extra risico loopt op ernstige bijwerkingen. Dit wordt in de loop van 2021 wel nog verder onderzocht.
Ik heb lymfeoedeem, kan ik gevaccineerd worden?
Ja, maar dan wel in uw arm zonder oedeem. Heeft u oedeem in beide armen, dan adviseren wij u te overleggen met uw behandelend arts of oedeemtherapeut.
Kan ik mij laten vaccineren in combinatie met Rituximb/Mabthera?
Voor voldoende immuunreactie op de vaccinatie moet het vaccin minstens 4 weken voor de eerste behandeling worden gegeven. Tijdens de behandeling is het niet zinvol.
Voor algemene informatie over het coronavaccin verwijzen wij u graag naar Rijksoverheid.
Ons team van specialisten medische oncologie en hematologie
Patiëntenfolders
Meer weten over uw aandoening, behandeling of onderzoek?
Locatie(s) van dit specialisme
Hoofddorp
Polikliniek
- (023) 224 0065
- Etage 1, volg C1
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur
Verpleegafdeling
- (023) 224 0443
- Etage 3, volg D3
- Bezoektijden: 14:00 - 20:00 uur. Kijk voor u op bezoek komt op: www.spaarnegasthuis.nl/bezoektijden