Sluiten
Thuis in
uw dossier

Knie- of heupoperatie?

Snel geholpen, snel weer op de been. Aad Heemskerk kreeg een volledige nieuwe knie volgens de Fast-Track methode.
Polikliniek Bekijk locaties

“Om 7 uur in het ziekenhuis, 8 uur operatie, 9 uur had ik een volledige nieuwe knie. 3 uur later liep ik al naast de fysiotherapeut. De volgende dag traplopen, de dag erna naar huis. Sneller kan niet, toch? Wel prettig dat ik heb gekozen voor een ruggenprik. Ik was er vooraf wat huiverig over. Maar dokter Rademakers vertelde me dat je hierdoor meteen aan het herstel kan beginnen.” “Nieuw aan deze methode is dat ze tijdens de operatie al beginnen met pijnstilling, waardoor je niet alleen snel maar ook met weinig pijn weer op de been bent. Als je weinig pijn voelt, beweeg je makkelijker en dat is juist goed voor het herstel. Ik vond het fijn zo vlug weer thuis te zijn.”

Meteen geholpen

“Het was hard nodig, volgens dokter Rademakers, er zat bijna geen kraakbeen meer in mijn knie, bot tegen bot. Eigenlijk heb ik al pijn in die knie sinds een val op het ijs op mijn 18e. Dertig jaar terug ben ik er voor het laatst aan geopereerd, maar inmiddels was mijn knie zo slecht dat ik niet eens meer naar de hoek van de straat kon lopen. Toen ik had besloten er iets aan te laten doen, kon ik meteen geopereerd worden.

“Eindelijk geen pijn in mijn knie meer. Ik moet wel oppassen dat ik niet teveel doe!”

Maar ik ben bloembollenkweker en dan is het vaak druk. Nu is het even rustiger en heb ik de tijd om te herstellen. Nu ik de 65 gepasseerd ben zijn we het werk aan het afbouwen. Dan krijg ik meer vrije tijd en wil ik ook wel eens kunnen gaan wandelen met mijn vrouw. Ik heb geen pijn meer in mijn knie, alleen mijn bovenbeen doet zeer, die spieren voel je wel. Maar dat hoort erbij. En ja, wat wil je. Het is pas vijf dagen geleden! Ik moet alleen oppassen dat ik niet teveel doe.”

‘Wat is Fast-Track?’

Bij een totale knie- of heupprothese maken we gebruik van Fast-Track. Dit is een methode waarbij u behandeld wordt door een team met een orthopedisch chirurg, anesthesist, fysiotherapeut en verpleegkundige.

Niet ziek
Het idee van de behandeling is simpel. Maarten Rademakers, een van de orthopedisch chirurgen die de behandeling doet, legt uit: “Patiënten zijn niet ziek, ze hebben alleen een nieuwe knie of heup gekregen. We kijken vooral naar wat allemaal wél kan. Door de intensieve begeleiding direct na de operatie herstelt u sneller. Dat niet alleen; uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kans op trombose en infecties afneemt.  Eerder lagen patiënten 1 dag op bed na hun operatie, nu staan zij er een paar uur na de operatie al naast. Dat werkt: hoe sneller u op de been bent, hoe prettiger u zich zal voelen en hoe sneller u zelfstandig wordt. U werkt dus actief mee aan uw herstel waardoor u vaak binnen 3 dagen weer thuis bent. Natuurlijk herstelt niet iedere patiënt even snel. Daar houden we rekening mee. U gaat dus pas naar huis als u daar echt aan toe bent, niet eerder.”

Problemen met heup of knie?

Maak snel een afspraak! Heeft u (acute) heup- of knieklachten en wilt u zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is? Dan kunt u, met een verwijsbrief van uw huisarts, een afspraak maken op de polikliniek Orthopedie van het Spaarne Gasthuis.

Locaties: