Sluiten
Thuis in
uw dossier

Halve knieprotheses: snel weer onderweg

Maaike Molenaar (66 jaar) kreeg 2 halve knieprotheses en was weer snel helemaal op de been: “Echt onvoorstelbaar: ik heb geen pijn, ik kan gewoon lopen en mijn benen zijn weer recht!"
Polikliniek Bekijk locaties

“Na een leven van zittend werk, veel in de auto gezeten ook, ging ik opeens van alles doen. In 2011 begonnen de klachten. Ik kreeg steeds meer moeite met lopen, was net  zo’n waggelende eend. Mijn knieën blokkeerden telkens, last met slapen, traplopen ging niet. In tijd van een half jaar had ik O-benen. En die voortdurende schurende pijn in je knieën, daar word je gek van. Met dokter Horstmann heb ik een klik. Hij is kundig, dat vooral, en ook duidelijk, heel prettig. Hij adviseerde een halve knieprothese. “Ik dacht: nu ben ik nog jong, alleen door die versleten knieën kan ik niks meer. En nu, met m’n halve knieprotheses doe ik alles weer!”

Weer meer kracht

“Mijn kruisbanden zijn gelukkig goed, dat is een voorwaarde. Nadat in 2013 in mijn linkerknie een stukje van de binnenmeniscus was verwijderd, ben ik gaan sporten. Dat is wel belangrijk. Spieren opbouwen in mijn boven- en onderbenen, zonder mijn knieën te belasten. Toch bleek de kracht in mijn rechterbeen nog maar 39%. En dat was het betere been. Afgelopen april kreeg ik mijn eerste halve  knieprothese. Een kunstgewricht van metaal en kunststof aan de binnenkant van mijn knie, waardoor mijn knie weer goed buigt. En de kracht in mijn been was in augustus 95%. Ongelooflijk toch?”

“Na 4 weken deed ik zelf weer de boodschappen, op de fiets.”

Alles zonder pijn

“Ik wist niet wat me overkwam na de operatie. De pijn was weg. Na 2 dagen naar huis, met oefeningen. De vierde dag kwam de fysiotherapeut met een gericht programma. Na 7 weken op controle had ik mijn kruk mee, alleen omdat mijn andere knie nog steeds regelmatig op  slot zat. Gelukkig mocht die knie in september ook. Dat herstel ging nog veel sneller. Met een week liep ik nog maar met 1 kruk en na 2 weken trainde ik thuis op een hometrainer. Na 4 weken deed ik zelf weer de boodschappen, op de fiets. En nu kan ik gewoon winkelen, naar een tuincentrum, alles zonder pijn. Ik ben elke dag dankbaar dat er goed iets aan te doen was!”

Wat is een halve knieprothese?

Bij een halve knieprothese, ook wel uni(compartimentele) knieprothese genoemd, vervangen we alleen dat deel van de knie dat versleten is.

Wieger Horstmann, een van de orthopedisch chirurgen die de behandeling doet, legt uit: “Bij relatief veel mensen is er alleen slijtage (artrose) aan de binnenkant van de knie en zijn de buitenkant en de knieschijf nog goed. Is dit het geval, dan volstaat een halve knieprothese. De goede delen van de eigen knie, de buitenkant en het deel bij de knieschijf, blijven intact. Het versleten kraakbeen van de binnenkant van de knie wordt vervangen door de prothese. Het is een kleinere ingreep dan wanneer we het gehele gewricht vervangen. Ook beide kruisbanden blijven behouden bij de operatie, net als de andere kniebanden. En dat is goed voor het bewegingspatroon en het natuurlijke gevoel van de knie na de operatie. Na de operatie heeft u weinig pijn en de revalidatie verloopt snel. U kunt meestal 2 dagen na de operatie al naar huis en de krukken kunnen snel aan de kant.’’

Problemen met uw knie?

Maak snel een afspraak! Heeft u (acute) knieklachten en wilt u zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is? Dan kunt u, op verwijzing van uw huisarts, een afspraak maken op de polikliniek Orthopedie van het Spaarne Gasthuis.

Locaties: