Sluiten
Thuis in
uw dossier

POPLA Polikliniek

Poepen en plassen, het is voor jonge kinderen soms een probleem om op tijd naar het toilet te gaan. De POPLA-polikliniek, onderdeel van het specialisme kindergeneeskunde, is er voor kinderen die problemen hebben met zindelijk worden. Dit komt regelmatig voor.
"Wij halen voor u het beste uit de zorg"

Gemiddeld hebben In een basisschoolklas twee tot drie kinderen regelmatig een natte broek. Van de 6-jarigen plassen 3 tot 4 kinderen per klas in hun bed, bij 8-jarigen nog 2.

In de meeste gevallen worden kinderen vanzelf zindelijk. Maar zo’n 1 tot 2 procent van de kinderen houdt problemen tot ze volwassen zijn. De huisarts kan deze kinderen en hun ouders doorverwijzen naar de Poep- en plaspolikliniek (POPLA-poli).

De POPLA-polikliniek is voor:

  • kinderen vanaf 4 jaar die overdag een natte broek hebben of problemen hebben met poepen
  • kinderen vanaf 6 jaar die bedplassen
  • kinderen die zindelijk zijn, maar regelmatig urineweginfecties hebben of hebben gehad 

Voorbereiding en vragenlijst

Ter voorbereiding op het bezoek aan de POPLA-poli krijgt u een vragenlijst. U houdt enkele dagen op een lijst bij hoeveel uw kind drinkt, plast en poept.

Ook krijgt u een laboratoriumbriefje voor urineonderzoek. Ten slotte maakt u vooraf een afspraak voor uw kind op de afdeling radiologie. Daar wordt een echo gemaakt van de nieren en blaas van uw kind. 

Op de polikliniek

Een bezoek aan de POPLA-poli duurt 2 tot 3 uur en vindt plaats samen met andere kinderen en hun ouders. Dan kunt u onderling ervaringen uitwisselen.

Op de polikliniek nemen wij kort de vragenlijsten met u en uw kind door.

De kinderarts onderzoekt uw kind. Het is de bedoeling dat uw kind een aantal maal op een speciaal toilet plast. Dit toilet meet hoe en hoeveel uw kind plast.

Na het bezoek aan de polikliniek volgt een nieuwe afspraak. Hierin worden de uitslagen van de onderzoeken met u besproken en krijgt u een behandeladvies.

Locaties: