Elektroconvulsie therapie (ECT)
Bij elektroconvulsie therapie (ECT) wordt met een apparaat een epileptische aanval bij u opgewekt. Hierdoor kunnen uw depressieve klachten minder worden of zelfs helemaal weggaan.
Wat is ECT?
ECT is een vorm van therapie waarbij met een apparaat een epileptische aanval bij u wordt opgewekt. Hierdoor kunnen uw depressieve klachten minder worden of zelfs helemaal weggaan. Deze behandeling werd in 1939 in Nederland voor het eerst uitgevoerd.
ECT lijkt niet meer op de elektroshock therapie van vroeger, het shocken. De apparatuur en techniek zijn verbeterd en u gaat onder narcose. Er is nu jarenlange ervaring met de behandeling. Daardoor is ECT veilig en effectief.
Hoe gaat de behandeling?
U wordt eerst onder narcose gebracht en daarna krijgt u spierverslappende medicijnen. Er worden elektroden op uw hoofd geplaatst. Daarna wordt kort met elektrische stroom een epileptisch insult opgewekt. Uw hart- en hersenactiviteit worden tijdens de behandeling steeds gecontroleerd. Tijdens een toeval treden schokkende bewegingen op van armen en benen. Omdat u medicijnen heeft gekregen die uw spieren verslappen gebeurt dit bij u niet. U blijft gewoon rustig liggen.
Binnen enkele minuten wordt u weer wakker. U herinnert zich dan vaak niets van wat er is gebeurd. Bij de behandeling wordt er 1 of 2 keer per week een epileptische aanval opgewekt. Meestal zijn er minimaal 6 aanvallen nodig om de klachten van de depressie te verminderen. Merkt u na 12 tot 20 aanvallen niet dat het beter gaat, dan werkt de ECT behandeling bij u waarschijnlijk niet.
Omdat u bij de ECT behandeling onder narcose gaat, krijgt u voor de behandeling een afspraak op de poli anesthesie.
Bijwerkingen
U kunt tijdens de behandeling last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn en geheugenproblemen. U krijgt hier medicijnen voor. U kunt een aantal maanden na de behandeling nog last hebben van geheugenproblemen. Na de ECT behandeling krijgt u bijna altijd antidepressiva. Dit om ervoor te zorgen dat de klachten niet terugkomen.
Voor wie is ECT geschikt?
De behandeling werkt vooral goed bij ouderen, bij mensen met een ernstige depressie en die niet (voldoende) reageren op een behandeling met medicijnen of bij wie al veel verschillende antidepressiva zijn geprobeerd.
Wachttijd ECT
Voor de behandeling ECT is de wachttijd kort. U krijgt binnen 2 weken een eerste afspraak op de polikliniek (intake gesprek). Tijdens het intake gesprek bespreekt de psychiater met u of de behandeling ECT u kan helpen. Is ECT een passende behandeling voor u? De ziekenhuisopname wordt meteen ingepland en u krijgt meer informatie over de voorbereidingen voor de narcose. Voordat de behandeling start kan het enkele weken duren. Bekijk de pagina voor de actuele wachttijden van ECT.
Meer informatie
Lees meer informatie over ECT in folder.
Patiëntenfolders
Heeft deze informatie u geholpen?
Fijn dat we u hebben geholpen.