Revalidatiegeneeskunde
Revalidatiegeneeskunde helpt mensen met een tijdelijke of chronische aandoening van het houding- en bewegingsapparaat.

Patiënten van het Spaarne Gasthuis geven de afdeling een 9,0. Dit rapportcijfer geeft een algemene indruk van de ervaringen van patiënten met de afdeling. Lees meer op revalidatiecheck.nl.
Dit specialisme helpt u bij
Hieronder ziet u een aantal behandelingen waarvoor u bij ons terecht kunt. Staat er niet tussen wat u zoekt? Bekijk de patiëntenfolders of bel ons voor meer informatie.
Behandelingen
Zoals: revalideren na Covid-19, rugstraat spreekuur, kinderdiagnosetraat spreekuur en handenteam spreekuur.
handenteam spreekuur
Binnen het handenteam worden mensen behandeld met een aandoening van de hand, pols of arm. Het gaat hierbij met name om de grotere letsels, zoals letsels van de buig- en strekpees, zenuwletsels, crushletsels, grote weke delen letsels, distorsies met complicaties en gecompliceerde fracturen. De specialisten werken samen in het hand- en polscentrum.
kinderdiagnosestraat spreekuur
Het kinderdiagnosestraat spreekuur is er voor kinderen jonger dan 3 jaar met een ontwikkelingsachterstand. De kinderarts, kinderneuroloog, revalidatiearts, kinderfysiotherapeut, kinderlogopedist, kinderpsycholoog en eventueel de klinisch geneticus zien uw kind in één ochtend. De polikliniek kindergeneeskunde verwijst u door naar het kinderdiagnosestraat spreekuur.
orthopedisch instrumentmaker spreekuur
Hierbij kunt u terecht voor het aanmeten van prothesen, orthesen en korsetten. De revalidatiearts en de orthopedisch instrumentenmaker ziet u gelijktijdig zodat een afspraak volstaat.
orthopedisch schoenmaker spreekuur
Heeft u steunzolen nodig? Aangepaste schoenen? Orthopedisch schoeisel? De revalidatiearts en orthopedisch schoenmaker behandelen voetproblemen waarvoor steunzolen of (semi-) orthopedisch schoeisel noodzakelijk is.
revalideren na Covid-19
Mensen die corona hebben gehad en opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, moeten daar meestal langdurig van herstellen. Zij kunnen nog geruime tijd last hebben van lichamelijke en geestelijke klachten. In het Spaarne Gasthuis werken specialisten van verschillende afdelingen samen om het herstel van ex-coronapatiënten zo goed mogelijk te laten verlopen.
Rugstraat spreekuur
Heeft u langdurig rugklachten? Geeft fysiotherapie onvoldoende verlichting? De revalidatiearts, manueel therapeut en maatschappelijk werker zien u op één ochtend. Aansluitend ontvangt u een behandeladvies.
Meer informatie over uw behandeling
Verwijzing naar revalidatiegeneeskunde
Normale dagelijkse handelingen lukken niet of moeilijk. De oorzaak? Uw bewegingsapparaat of zenuwen functioneren onvoldoende door ziekte, een ongeval of een aangeboren aandoening.
Uw huisarts of specialist verwijst u door naar de polikliniek revalidatiegeneeskunde of naar een van de speciale spreekuren.
Veelvoorkomende aandoeningen waarbij revalidatie soms nodig is:
- beroerte
- multiple sclerose
- reumatologische aandoeningen
- beenamputaties
- blijvende gevolgen van ernstige ongevallen
Het behandeltraject
De revalidatiearts stelt met een intakegesprek en onderzoek een diagnose en adviseert over de meest optimale behandeling.
Een intakegesprek vindt plaats na een verwijzing van uw huisarts of specialist. De revalidatiearts beoordeelt de verwijzingen waarna de eerste afspraak met u wordt ingepland. Om deze reden kunt u geen eerste afspraak maken via de telefoon of www.mijnspaarnegasthuis.nl.
Waar vindt de behandeling plaats? Dat verschilt. U kunt revalideren in een revalidatiecentrum, in het Spaarne Gasthuis, in een verpleeghuis of thuis.
Opname
Soms is opname in een revalidatiecentrum het beste voor u. De revalidatieartsen van het Spaarne Gasthuis werken samen met verschillende revalidatiecentra.
Indien nodig verwijst de revalidatiearts u naar:
- revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee
- revalidatiecentrum Reade in Amsterdam
- Rijnlands revalidatiecentrum in Leiden
Ons team van specialisten
De revalidatieartsen werken samen met andere specialisten in het ziekenhuis. Zo kunt u meerdere behandelaars hebben, zoals fysiotherapeuten, logopedisten en instrumentmakers. Wanneer meerdere therapeuten bij een behandeling nodig zijn, heet dit poliklinische revalidatiebehandeling.
Patiëntenfolders
Meer weten over uw aandoening, behandeling of onderzoek?
Locaties van dit specialisme
Haarlem Zuid
Polikliniek
- (023) 224 0085
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur
Hoofddorp
Polikliniek
- (023) 224 0085
- Etage 1, volg D1
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur
Haarlem Noord
Polikliniek
- (023) 224 0085
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur