Sluiten
Thuis in
uw dossier

Urologie

Heeft u problemen met plassen, last van urineverlies of blaasontstekingen? Urologie is het specialisme dat is gericht op urinewegen (bij mannen én vrouwen) en de mannelijke geslachtsorganen.
''De urologie blijft mij mateloos boeien''

Arjen Noordzij

Uroloog Vind uw arts >

Een afspraak maken

Uw huisarts of een andere specialist verwijst u door naar de uroloog. Een eerste afspraak maakt u telefonisch. Vervolgafspraken maakt u telefonisch of online.

Speciale spreekuren

Stomaverpleegkundige polikliniek urologie
Locatie: op afspraak
Tijd: op afspraak
Telefonische afspraken: (023) 224 0160
Korte beschrijving: Voorlichting, begeleiding en praktische hulp aan mensen die een stoma hebben of een stoma gaan krijgen.

Uroloog aan het woord

“Problemen met plassen, erectiestoornissen, een bultje op een teelbal, mensen schamen zich er soms voor. Als je optimale zorg biedt, dan houd je rekening met alles. Dat doen we. Mannen kunnen bijvoorbeeld ’s avonds terecht voor sterilisatie. Dan vermijden ze de vraag waarom ze vrij vragen. Dat is alvast één zorg minder.”

De meest voorkomende aandoeningen en behandelingen:

Blaasontstekingen – Een blaasontsteking veroorzaakt vaak vervelende klachten. Op de afdeling Urologie is een speciaal spreekuur voor mensen die regelmatig een blaasontsteking hebben.

Nierstenen – Als u nierstenen hebt, plast u de stenen soms vanzelf uit. Gebeurt dat niet, dan gaat u naar de uroloog. Die helpt u met een niersteenverguizer of met een operatie. Vaak volstaat één behandeling.

Plasklachten bij mannen – Plasklachten komen veel voor, vooral bij oudere mannen. Soms werken medicijnen, soms is bekkenbodemfysiotherapie nodig en soms is een operatie nodig.

Sterilisatie – Weet u zeker dat u geen kinderen (meer) wilt, dan kunt u ervoor kiezen zich te laten steriliseren. Een ingreep die nog geen 15 minuten in beslag neemt. Lees meer over de sterilisatie van de man.

Kanker en urologie – Kanker bij de prostaat, de blaas, de nieren of de zaadballen. De uroloog werkt nauw samen met de oncoloog.

Stomazorg – Een stoma is een kunstmatige uitgang voor urine of ontlasting. Patiënten krijgen die bijvoorbeeld bij sommige urologische operaties. De verpleegkundig consulenten stomazorg geven u informatie en specialistische zorg. Samen met de urologen en de chirurgen van het Spaarne Gasthuis en met u verminderen we de last die een stoma geeft zo veel als mogelijk.

Urineverlies bij vrouwen – Meer dan de helft van de vrouwen heeft weleens last van ongewild urineverlies. Uw huisarts verwijst u door naar het Bekkenbodemcentrum. U spreekt daar met een uroloog en een gynaecoloog. Een afspraak volstaat en na alle nodige onderzoeken krijgt u een duidelijk advies welke behandeling voor u het beste is.

Locaties: