Continentiespreekuur
Continentie is het kunnen ophouden van urine en ontlasting. In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen mensen een vorm van incontinentie. Incontinentie is daarmee één van de grootste lichamelijke en maatschappelijke problemen. Toch is het in veel gevallen mogelijk dit ongemak te verhelpen of te verbeteren. Bezoek daarom bij problemen altijd uw huisarts.

Het continentiespreekuur is een spreekuur van de uroloog en gynaecoloog samen.
Wat is continentie?
Continentie is het kunnen ophouden van urine en/of ontlasting. Op het moment dat je urine of ontlasting niet kunt ophouden, ben je incontinent. Bij onvrijwillig urineverlies spreken we over urine-incontinentie. Incontinentie voor ontlasting wordt ook wel fecale incontinentie genoemd.
Uw eerste bezoek
U kunt bij de continentieverpleegkundige terecht als u een verwijzing heeft van uw huisarts, uroloog of gynaecoloog.
De doktersassistente van de urologie of gynaecologie maakt een belafspraak voor u bij de doktersassistente van het Bekkenbodemcentrum. U wordt opgebeld door de doktersassistente van het Bekkenbodemcentrum om een afspraak te maken en u alvast uitleg te geven over wat u kunt verwachten.
Voor wie?
De continentieverpleegkundige ziet zowel mannen als vrouwen, maar ook kinderen. Als het gaat om problemen met de ontlasting, zowel verlies van ontlasting als een moeilijke stoelgang, zijn het ongeveer even veel mannen als vrouwen.
Bij mannen gaat het vaker om het achterblijven van urine in de blaas, terwijl bij vrouwen juist urineverlies en letsel als gevolg van incontinentie vaker voorkomt.
Bij kinderen gaat het meestal om bedplassen (of kinderen die in hun broek poepen). Deze kinderen worden op de POPLA-polikliniek behandeld.
Locatie(s) van deze aandoening
Haarlem Noord
Polikliniek
- (023) 224 0160
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur
Heeft deze informatie u geholpen?
Fijn dat we u hebben geholpen.