Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis
gynaecoloog neemt echo af bij zwangere

Dit specialisme helpt u bij

Hieronder ziet u een aantal aandoeningen en onderzoeken waarvoor u bij ons terecht kunt. Staat er niet tussen wat u zoekt? Bekijk de patiëntenfolders of bel ons voor meer informatie.

Onderzoeken in de zwangerschap

Zoals: NIPT, 20-weken echo en bloedonderzoek.

20 weken echo

Alle zwangeren kunnen een 20 weken echo laten maken. Hierbij wordt de baby 'nagekeken' en kunnen grote of kleinere afwijkingen aan het licht komen. Deze uitgebreide echo wordt vergoed.

NIPT en combinatietest

Alle zwangeren kunnen onderzoek laten doen naar de kans op een chromosoomafwijking (bijvoorbeeld syndroom van Down) bij hun kind. Hier zijn 2 testen voor beschikbaar. De Nipt is een heel betrouwbare bloedtest die niet wordt vergoed. Met de combinatietest kan je ook de kans op een kind met een chromosoomafwijking bepalen. De combinatietest is minder betrouwbaar dan de Nipt, maar wordt soms wel vergoed.

termijnecho

Rond de 10 weken zwangerschap krijgt u een termijnecho.

Bevalling

bevallen in het Spaarne Gasthuis

Gaat u bevallen in het Spaarne Gasthuis? Voorheen organiseerden we hier informatieavonden over. Dat kan nu even niet. Daarom hebben we de presentatie voor u in een filmpje gezet.

inleiding van de bevalling

Bij een inleiding wordt de bevalling met medicijnen op gang gebracht. Dit gebeurt meestal met medicijnen die de weeën opwekken (veroorzaken). Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Waarom

keizersnede (filmpje)

Het kan zijn dat u bevalt met een keizersnede. Bekijk het filmpje voor meer informatie.

pijnbestrijding: pethidine

Pethidine is een morfineachtige stof die toegediend wordt door middel van een injectie in de bil of in het bovenbeen. Na ongeveer een kwartier wordt de pijn minder en veel vrouwen kunnen zich dan beter ontspannen tussen de weeën door.

pijnbestrijding: remifentanil

Remifentanil is een morfineachtige pijnstiller die via een infuus wordt toegediend. Het is een krachtige pijnstiller die kortdurend werkt, ongeveer 3 tot 5 minuten. Het middel wordt veel gebruikt als pijnstiller tijdens de bevalling, maar is niet officieel geregistreerd als pijnstilling.

pijnbestrijding: ruggenprik

Er zijn twee soorten ruggenprikken. De spinale anesthesie wordt gebruikt tijdens een keizersnede. De epidurale anesthesie als pijnbestrijding na een keizersnede of tijdens een bevalling. Zo kan het voor komen dat een vrouw na de keizersnede ook nog een epiduraal krijgt ter pijnbestrijding.

Na de bevalling

hulp bij borstvoeding

Iedere ochtend is er een lactatiekundige op de geboorte afdeling aanwezig. Zij kan uw vragen over borstvoeding beantwoorden of helpen bij het geven van borstvoeding.

Uw zwangerschap en het coronavirus

Wij kunnen ons voorstellen dat u hier vragen over heeft. Hoe zit het met uw afspraken in het ziekenhuis en kunt u hier nog veilig bevallen? Bekijk hier de veelgestelde vragen over uw zwangerschap, bevalling en het coronavirus.

Gaat mijn echo door?

Mag mijn partner mee naar de echo in het ziekenhuis?

Mag mijn partner mee naar de controleafspraak in het ziekenhuis?

Mag mijn partner mee naar de (spoed) afspraak op de acute unit?

Ik heb het coronavirus, kan ik in het ziekenhuis bevallen?

Wat doen jullie met medewerkers die klachten hebben?

De informatieavond over bevallen ging niet door, hoe kan ik me het beste voorbereiden op een bevalling in het ziekenhuis?

Moet ik alleen bevallen?

Mijn partner is verkouden, mag hij/zij wel bij de bevalling zijn?

Mag mijn partner mee als ik naar de operatiekamer moet?

Ik heb al een kindje, mag die op bezoek komen als broertje/zusje is geboren?

Mag ik überhaupt bezoek ontvangen als ik in het ziekenhuis moet blijven?

Ik ben besmet met het coronavirus en heb een baby thuis. Wat nu?

Wat zijn de gevaren van het coronavirus voor mijn pasgeboren baby?

Is het nog verstandig een kinkhoestvaccinatie te nemen?

De beste zorg voor u bij Rondom Zwanger

Bent u zwanger, dan kiest zelf een verloskundigenpraktijk die u begeleidt tijdens uw zwangerschap en bij de bevalling. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Rondom Zwanger. Bij Rondom Zwanger werken de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis nauw samen met verloskundigen en kraamzorgorganisaties uit de regio. Samen met u bepalen zij welke zorg voor u het beste is, in hoeverre u zorg krijgt in het ziekenhuis en stellen zij een persoonlijk zorgpad op. Hierin staat de begeleiding tijdens uw zwangerschap beschreven.

Patiëntenfolders

Meer weten over uw aandoening, behandeling of onderzoek?

Locatie(s) van dit specialisme

Haarlem Zuid

Verpleegafdeling
Meer informatie over de locatie Haarlem Zuid