Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

In het Spaarne Gasthuis zijn meerdere gespecialiseerde wondconsulenten aanwezig. Onder andere voor doorligplekken.

Dit specialisme helpt u bij

Aandoeningen

Zoals: verschillende soorten wonden

Behandelingen

Zodra duidelijk is wat voor soort wond u heeft, zal de behandeling hierop worden gericht. Daarnaast zijn er algemene voorschriften.

De diabetische voet

U heeft een wond aan uw voet (of onderbeen). Deze wond kan veroorzaakt zijn door uw diabetes (suikerziekte). Een voet met problemen, die zijn veroorzaakt door diabetes wordt ook wel een diabetische voet genoemd.

Mensen met diabetes hebben meer kans op wonden of infecties aan de voet. Door de diabetes ontstaat er schade aan bloedvaten en/of zenuwbanen. Hierdoor worden de bloedsomloop en het gevoel in het been/voet minder of vallen deze uit. Ook de stand van de voet kan veranderen omdat de kleine voetspieren uitvallen. Is de bloedsuikerspiegel langere tijd niet goed ingesteld? Dan neemt de kans op problemen aan de voeten toe. Heeft u meer dan 10 jaar diabetes? Dan heeft u ook een groter risico om deze problemen te krijgen.

Diabetes geeft ook een grotere kans op een infectie van een wond. Samen met de verminderde bloedsomloop en het verminderde gevoel kunnen kleine drukplekken en wondjes snel groter of slechter worden. Er ontstaan dan ernstige problemen aan de voet. Is er geen herstel mogelijk of is de infectie van de wond levensbedreigend? Dan kan een amputatie van een teen of een deel van de voet nodig zijn. Het is belangrijk om uw voeten goed te verzorgen. Hoe u dat het beste doet leest u op de website van podotherapie en het Diabetesfonds.

Voetenspreekuur

Op de polikliniek chirurgie is er twee keer per maand op de donderdagmiddag een speciaal voetenspreekuur, waarbij een multidisciplinair team aanwezig is. Hier kunt u zich naar door laten verwijzen door uw hoofdbehandelaar van uw diabetes of door een van de deelnemende specialisten.

U wordt gezien door de vaatchirurg, wondverpleegkundige, revalidatiearts, schoenmaker en podotherapeut. Gezamenlijk stellen zij een behandelplan op, waarbij gekeken wordt naar uw wond, wondbehandeling, schoenen en belasting van de voet. Neem hiervoor de schoenen mee welke u binnen en buiten veel draagt, zodat deze beoordeeld kunnen worden.

Patiëntenfolders

Meer weten over uw aandoening, behandeling of onderzoek?

Locaties van dit specialisme

Haarlem Zuid

Polikliniek
Meer informatie over de locatie Haarlem Zuid

Hoofddorp

Polikliniek
Meer informatie over de locatie Hoofddorp

Haarlem Noord

Polikliniek
Meer informatie over de locatie Haarlem Noord