Wonddiagnosecentrum
De meeste wonden genezen snel en zonder problemen. Sommige wonden genezen niet goed of langzaam. Deze wonden hebben extra behandeling nodig. Die krijgt u in het wonddiagnosecentrum.

In het Spaarne Gasthuis zijn meerdere gespecialiseerde wondconsulenten aanwezig. Onder andere voor doorligplekken.
Dit specialisme helpt u bij
Aandoeningen
Zoals: verschillende soorten wonden
brandwond
Brandwonden ontstaan door vuur, kokend water of een chemische vloeistof.
chirurgische wond
Deze wond ontstaat door een operatie. Meestal wordt deze wond gesloten, maar soms treedt er een infectie op of gaat de wond weer open..
diabetische voet
Dit ontstaat door diabetes mellitus. Bijvoorbeeld door verandering in uw gevoel in en onder de voet (neuropathie), veranderde stand van de voet of verminderde doorbloeding van de voet.
doorligwond (decubitus)
Deze wond ontstaat door druk- en of schuifkrachten. Meestal vindt dit plaats op een plek waar de huid dun is rondom een uitstekend bot.
oncologisch ulcus
Deze wond ontstaat door de tumor zelf.
oncologische wond
Deze wond ontstaat door de behandeling van een tumor.
open beenwonden (arterieel of veneus ulcus)
Deze wond onstaat door beperkte arteriële (zuurstofrijk bloed) dan wel veneuze (zuurstofarm bloed) doorbloeding
traumatische wond
Deze wond ontstaat door geweld van buitenaf, bijvoorbeeld door stoten, vallen, steken of bijten.
vochtletsel en smetten
Dit ontstaat door de inwerking van vocht in de huid of in een plooi.
Behandelingen
Zodra duidelijk is wat voor soort wond u heeft, zal de behandeling hierop worden gericht. Daarnaast zijn er algemene voorschriften.
douchen
Iedere keer dat u uw verband wisselt spoelt u uw wond onder de douche. U verwijdert uw verband voor het douchen. Als het verband blijft plakken aan uw wond, kunt u het eerst nat maken. Tijdens het douchen verwijdert u uw verband, dan komt het makkelijker los. Na het douchen spoelt u alle zeepresten weg. Dep de huid voorzichtig droog en verbind uw wond opnieuw.
voeding
Om uw wond te laten genezen heeft uw lichaam verschillende voedingsstoffen nodig. Eiwitten zijn heel belangrijk. Voedingsmiddelen waarin veel eiwitten zitten zijn: vlees en gevogelte, vis, vleesvervangers, zuivel, vleeswaren, kaas, noten en pinda's, eieren en peulvruchten.
De diabetische voet
U heeft een wond aan uw voet (of onderbeen). Deze wond kan veroorzaakt zijn door uw diabetes (suikerziekte). Een voet met problemen, die zijn veroorzaakt door diabetes wordt ook wel een diabetische voet genoemd.
Mensen met diabetes hebben meer kans op wonden of infecties aan de voet. Door de diabetes ontstaat er schade aan bloedvaten en/of zenuwbanen. Hierdoor worden de bloedsomloop en het gevoel in het been/voet minder of vallen deze uit. Ook de stand van de voet kan veranderen omdat de kleine voetspieren uitvallen. Is de bloedsuikerspiegel langere tijd niet goed ingesteld? Dan neemt de kans op problemen aan de voeten toe. Heeft u meer dan 10 jaar diabetes? Dan heeft u ook een groter risico om deze problemen te krijgen.
Diabetes geeft ook een grotere kans op een infectie van een wond. Samen met de verminderde bloedsomloop en het verminderde gevoel kunnen kleine drukplekken en wondjes snel groter of slechter worden. Er ontstaan dan ernstige problemen aan de voet. Is er geen herstel mogelijk of is de infectie van de wond levensbedreigend? Dan kan een amputatie van een teen of een deel van de voet nodig zijn. Het is belangrijk om uw voeten goed te verzorgen. Hoe u dat het beste doet leest u op de website van podotherapie en het Diabetesfonds.
Voetenspreekuur
Op de polikliniek chirurgie is er twee keer per maand op de donderdagmiddag een speciaal voetenspreekuur, waarbij een multidisciplinair team aanwezig is. Hier kunt u zich naar door laten verwijzen door uw hoofdbehandelaar van uw diabetes of door een van de deelnemende specialisten.
U wordt gezien door de vaatchirurg, wondverpleegkundige, revalidatiearts, schoenmaker en podotherapeut. Gezamenlijk stellen zij een behandelplan op, waarbij gekeken wordt naar uw wond, wondbehandeling, schoenen en belasting van de voet. Neem hiervoor de schoenen mee welke u binnen en buiten veel draagt, zodat deze beoordeeld kunnen worden.
Ons team van specialisten
Het team van wonddiagnose bestaat uit wondconsulenten, chirurgen en andere medisch specialisten.
Patiëntenfolders
Meer weten over uw aandoening, behandeling of onderzoek?
Locaties van dit specialisme
Haarlem Zuid
Polikliniek
- (023) 224 0020
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur
Hoofddorp
Polikliniek
- (023) 224 0020
- Nr. 94
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur
Haarlem Noord
Polikliniek
- (023) 224 0020
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur
Snel naar
Heeft deze informatie u geholpen?
Fijn dat we u hebben geholpen.