Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Andrieke Knottnerus

Kinderarts

Kinderarts Andrieke Knottnerus studeerde geneeskunde aan het VUmc in Amsterdam. In diezelfde stad vervolgde zij haar opleiding tot kinderarts, maar dan aan het AMC. In april 2013 koos Knottnerus voor het Spaarne Gasthuis.

''Lichaam en geest zijn geen los van elkaar functionerende systemen.''

“Kindergeneeskunde beslaat de geneeskunde in de breedte van het vak. Van acute zorg tot chronische zorg. En iedere leeftijd kent verschillende ziektebeelden; dat maakt het een enorm boeiend vak. Mijn subspecialisatie als kinderarts sociale pediatrie bevindt zich tussen de kindergeneeskunde en kinder-en jeugdpsychiatrie. Dat betekent dat we vanuit een breder perspectief kijken naar het kind en zijn klachten. Nog tot in deze tijd werkt de gedachte van Descartes door: de strenge scheiding tussen lichaam en geest. Die gedachte heb ik verlaten: lichaam en geest zijn geen los van elkaar functionerende systemen.”

 

“Ik heb mij vooral verdiept in kinderen met ernstige therapieresistente klachten, die niet door een ziekte in de traditionele zin van het woord veroorzaakt worden. Een uitdagende en inspirerende groep patiënten waarbij goede zorg een duidelijke verbetering van kwaliteit van leven kan geven voor kinderen en ouders.Daarnaast heb ik me ook verdiept in kleine en grote kinderen met een eetstoornis, kinderen die het slachtoffer zijn van kindermishandeling en zuigelingen met dysregulatieproblemen zoals huilbaby’s. Een uitdagende en inspirerende groep patiënten waarbij goede zorg een duidelijke verbetering van kwaliteit van leven kan geven voor kinderen en ouders.”

“In het Spaarne Gasthuis wordt de kindergeneeskunde in volle omvang uitgeoefend. Het is een ambitieuze opleidingskliniek. Opleiden en overdragen van kennis zijn voor mij belangrijk aspecten aan mijn werk. De kinderafdeling van het Spaarne Gasthuis heeft bij mij een speciaal plekje, aangezien ik daar een goede tijd heb gehad tijdens de algemene stage binnen de opleiding tot kinderarts.”

Aandachtsgebied:

  • Opleider coassistenten