Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Anna Ruppert

GZ-psycholoog

Anna Ruppert is GZ-psycholoog in het Spaarne Gasthuis. Anna ziet op haar spreekuur patiënten die kampen met psychische klachten die samenhangen met hun medische aandoening. Daarnaast voert zij regelmatig neuropsychologische onderzoeken uit voor patiënten met niet aangeboren hersenletsel en doet zij psychologische screeningen op de afdeling bariatrie.

“Ik hoop dat patiënten door mijn behandeling meer een eigen regie kunnen voeren waardoor het psychische welbevinden verbetert.”

“Als medisch psycholoog behandel je zeer uiteenlopende klachten. Dit kunnen angstklachten zijn, bijvoorbeeld angst voor het insuline spuiten bij diabetes. Het kan ook gaan om het verwerken van een traumatische gebeurtenis zoals een ongeval of ziekenhuisopname of angst voor een toekomstige ingreep.”  De behandelingen gaan soms ook over het omgaan met een lichamelijke klacht waar geen oorzaak voor gevonden is die de klacht voldoende verklaart. “Mijn doel is in dat geval om patiënten inzicht te geven in vermoedelijke in stand houdende factoren en hier een behandelplan op te maken waardoor de klachten afnemen.”

De behandelingen gaan ook regelmatig over het aanvaarden van beperkingen door een lichamelijke klacht. “Als het mijn patiënten lukt ondanks lichamelijke klachten hun aandacht te richten op de dingen die ze werkelijk belangrijk vinden ben ik tevreden.”

Anna werkt in het Spaarne Gasthuis sinds september 2019.