Sluiten
Thuis in
uw dossier

Coronavirus:

dr. Anne-Fré Swager

MDL-arts in opleiding

Anne-Fré Swager is arts in opleiding tot medisch specialist bij de MDL-afdeling in het Spaarne Gasthuis. Hiervóór volgde ze hier 1,5 jaar de vooropleiding bij interne geneeskunde, cardiologie en de intensive care.

''Als je iets op je lever hebt, kun je het maar beter uitspreken.''

En wat er zo leuk is aan haar werk? “Het contact met patiënten. Het blijft erg bijzonder en een voorrecht van ons vak om mensen mee te maken op voor hen moeilijke of kwetsbare momenten. Uiteraard maak je soms ook bijzondere, mooie momenten mee. Om patiënten op zulke momenten zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen door middel van persoonlijk contact, uitleg en/of behandeling, is een enorme uitdaging.”

Verschillende mensen, verschillende werkzaamheden

Anne-Fré heeft onder andere voor de richting MDL gekozen door de variatie: “De patiëntengroep die hier komt, bestaat zowel uit mannen als vrouwen en jonge en oudere mensen. Ik kom hier ook veel verschillende interessante ziektebeelden tegen, die ik allemaal interessant vind. Daarnaast is het werk in de praktijk erg afwisselend, omdat het een combinatie is van het nadenken over ingewikkelde problemen en ziektebeelden en praktisch bezig zijn door het verrichten van endoscopieën.”

De klachten waarmee patiënten bij Anne-Fré komen zijn dus heel afwisselend: veel verschillende typen buikklachten, problemen met ontlasting, bloedverlies vanuit het maag-darmstelsel, klachten die te maken hebben met leverziekten, ontstekingsziekten van de darm en alles wat hierbij komt kijken.

Samenwerking

Ook niet onbelangrijk: Anne-Fré vindt de werksfeer op de afdeling erg goed. “De samenwerking met collega’s op de werkvloer vind ik heel erg leuk. We werken als AIOS onder verantwoordelijkheid van en in nauwe samenwerking met de MDL-artsen. Door mijn nieuwsgierigheid vind ik het ook erg boeiend met te kunnen verdiepen in verschillende ziektebeelden. Elke dag leer ik weer veel nieuwe dingen!”

Samen tevreden

Wanneer ben je tevreden over een behandeling? “Als ik samen met de patiënt tot een juiste behandeling ben gekomen en we ook beiden tevreden zijnover het resultaat. Bij sommige ziektebeelden is het met name een uitdaging om moeilijk behandelbare klachten zodanig onder controle te krijgen dat de patiënt hiermee verder kan.”

Anne-Fré werkt sinds mei 2017 in het Spaarne Gasthuis en sinds november 2018 bij MDL. Naar verwachting is zij in 2023 klaar met haar opleiding tot MDL-arts.