Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

dr. Astrid Vollebregt

Gynaecoloog

Astrid Vollebregt studeerde geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum en voltooide de opleiding tot gynaecoloog aan het AMC in Amsterdam in 2005. Vollebregt is gespecialiseerd in verzakkingen van blaas, baarmoeder en darmen. Zij deed promotieonderzoek naar een speciale operatietechniek voor vrouwen met een verzakking, waarop zij eind 2012 promoveerde.

Ook voor klachten die meerdere specialismen betreffen is diagnostiek en behandelplan op 1 dag mogelijk.

“4 op de 10 vrouwen krijgt na haar 40e een verzakking. Gelukkig heeft niet iedereen hierdoor klachten. Zijn die er wel, dan is er onder meer speciale bekkenbodemfysiotherapie. Ook opereren is één van de mogelijkheden. Een recente ontwikkeling is het operatief plaatsen van een speciaal hangmatje voor de inwendige organen als blaas en baarmoeder. De eerste resultaten van deze techniek zijn veelbelovend. Bij de introductie van een nieuwe techniek is het echter belangrijk om daar heel goed onderzoek naar te doen en ook te vergelijken met bestaande technieken. Ik heb dat onderzoek in een aantal ziekenhuizen, waaronder het Spaarne ziekenhuis, opgezet. We meten de effectiviteit en veiligheid van deze operatietechniek: we willen weten of de verzakking is verholpen en hoe het daarna met de patiënt gaat. Met de uitkomsten van het onderzoek ben ik eind 2012 gepromoveerd.”

Vollebregt is met collega Hakvoort initiatiefnemer van het bekkenbodemcentrum van het Spaarne Gasthuis. “We hadden al het incontinentiespreekuur, waar gynaecologen en urologen samen de patiënten zien. Met een bekkenbodemcentrum kunnen we de zorg voor het gehele bekkenbodemgebied nog verder integreren. Het prettige voor de patiënt is dat we voor klachten die zich over meerdere specialismen uitstrekken, alle onderzoeken op één dag plannen om aan het einde van die dag diagnostiek en behandelplan vastgesteld te hebben.”

Specialisaties:

  • Verzakkingen aan blaas, baarmoeder en darmen
  • Bekkenbodemchirurgie (verzakking en incontinentiechirurgie)
  • Minimaal invasieve chirurgie (hysteroscopie en laparoscopie )

Recent werd Vollebregt door de beroepsvereniging gecertificeerd in de urogynaecologie: dit zijn gynaecologen die bekkenbodemproblematiek tot hun specifieke aandachtsgebied mogen rekenen. Ook is zij opleider.