Sluiten
Thuis in
uw dossier

dr. Clarisse Böhmer-Morré

MDL-arts

Gastro-enteroloog Clarisse Böhmer-Morré (Beverwijk, 1968) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 1996 promoveerde zij. Daarna deed ze de opleiding tot maag-, darm- en leverarts. In 2002 begon Böhmer-Morré als maag-darm-leverarts bij het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

''Door hen geschikte zuurremmers te geven gaat de kwaliteit van leven behoorlijk omhoog''

Promotie-onderzoek maagzuurproblemen

Böhmer-Morré deed promotie-onderzoek naar gastro-oesofageale refluxziekte bij verstandelijk gehandicapten. “Gastro-oesofageale refluxziekte wil zeggen dat er teveel maagzuur terugstroomt in de slokdarm, het slokdarmslijmvlies kan daar niet tegen, en raakt ontstoken of geeft pijn. Dit kan leiden tot heel vervelende klachten en kan de kwaliteit van leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Het komt veel voor bij verstandelijk gehandicapten, 3 op de 4 hebben er last van. Door hun geschikte zuurremmers te geven gaat de kwaliteit van leven behoorlijk omhoog.” De officiële overeenstemming over deze behandeling in 2000 leidde ertoe dat er een richtlijn kwam om 24-uurs zuurgraadmetingen bij deze mensen in instellingen te doen. Böhmer-Morré werkte er aan mee, net als aan de herziening van de richtlijn.

Zuur- en drukmeting slokdarm

Er zijn veel mensen met zuurgerelateerde problemen.Het is zeker géén aandoening die alleen bij verstandelijk gehandicapten voorkomt. Uit de hele regio komen mensen naar het Spaarne Ziekenhuis omdat Böhmer-Morré zuur- en drukmeting aan de slokdarm respectievelijk maag doet. Het doel daarvan is om de knijpkracht van de slokdarm te meten en te bepalen of er teveel zuur in de slokdarm terugstroomt. Zuurremmers kunnen dan deel uitmaken van het behandelplan.
Daarnaast werkt Böhmer-Morré mee aan het langlopende Barrett-onderzoek.

Verder behandelen alle 4 maag-, darm- en leverartsen van het Spaarne Gasthuis alle ziektebeelden van het maag-darmkanaal en de lever.