Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

dr. Frans Krouwels

Longarts

Frans Krouwels (Haarlem, 1959) studeerde geneeskunde in Groningen. Daar behaalde hij in 1989 zijn artsenexamen. Specialiseren tot longarts deed Krouwels in Amsterdam aan het AMC. Daar besloot hij ook te promoveren. In 1997 promoveerde Krouwels op ‘T lymfocyten functies bij allergisch astma’. Sinds 2008 werkt hij in het Spaarne Gasthuis.

''Een vak waarvoor je dichtbij mensen moet staan''

“Binnen de longgeneeskunde zien we een enorme diversiteit aan problemen. Dat maakt het een levendig vak. We zijn geschoold in het verzamelen en beoordelen van veel verschillende aspecten van dit ogenschijnlijk simpele orgaan. We kijken naar de functie, fysiologie, beeldvorming en immunologie van de long. En proberen dat vervolgens te rijmen met klachten van de patiënt en op basis daarvan een zinvolle behandeling te geven. Het integreren van al die aspecten blijft mij boeien.”

 

“Daarnaast hebben longziekten zoals COPD en longkanker een enorme impact op de kwaliteit van leven van de patiënt. Het samen zoeken naar de voor die persoon beste behandeling vereist dat je dicht bij mensen blijft. Voor mij maakt dat persoonlijke contact van mijn vak zo’n mooi vak.”

Specialisaties Frans Krouwels:

  • Zorg voor longkankerpatiënten
  • Ketenzorg COPD; naar COPD doet Krouwels ook onderzoek. Onder meer samen met AMC
  • Astma
  • Longfibrose
  • Duikgeneeskunde

Krouwels is waarnemend opleider bij de longartsen in het Spaarne Gasthuis. “We hebben een kleine groep longartsen die zelf longartsen opleidt. We hebben in onze groep dan ook goed en intensief contact op het gebied van patiëntenzorg en scholing. Daarnaast geef ik regelmatig workshops en ander onderwijs aan huisartsen en werk ik intensief samen met huisartsen in de regio om de ketenzorg COPD te ontwikkelen.”