Sluiten
Thuis in
uw dossier

dr. Frits de Bruïne

Radioloog

Frits de Bruïne studeerde geneeskunde in Utrecht. In 1979 behaalde De Bruïne zijn artsendiploma. Hij specialiseerde zich vervolgens tot radioloog bij het AMC/Emma Kinderziekenhuis en Slotervaart Ziekenhuis, allemaal in Amsterdam. Ook verdiepte De Bruïne zijn specialisatie in het New England Deaconess Hospital in Boston (USA).

''De radioloog van nu heeft veel meer contact met patiënten.''

In 1988 promoveerde De Bruïne op ‘Single Photon Emission Computed Tomography with Tl 201 DDC’. In 1986 kwam hij werken bij de voorloper van het Spaarne Ziekenhuis, de Mariastichting ( nu Spaarne Gasthuis).

“De beeldvorming ontwikkelt zich al jaren tot een steeds belangrijker en centraler onderdeel van de diagnostiek en behandeling van veel patiënten. De mogelijkheden zijn door de digitalisatie en het ontwikkelen van steeds krachtiger en snellere computers vrijwel onbegrensd geworden. Er is bijna geen patiënt, die niet door onze beeldvormende handen gaat.”

“Tegelijkertijd is het directe patiëntcontact toegenomen, door echografie, interventies, puncties en biopsieën. De moderne radioloog is al lang geen ‘plaatjeskijker’ meer. De uitdaging van zich steeds ontwikkelende technieken, in combinatie met de intensivering van de directe betrokkenheid bij de patiënt, maakt dat ik het vak radiologie nog aantrekkelijker vind dan voorheen.”

“Daarnaast zijn wij ook vaak een soort reisleider voor de huisartsen en specialisten om de weg te wijzen in de wirwar van de diverse diagnostische en tegenwoordig ook therapeutische mogelijkheden. Dit is mede van belang voor de veiligheid van de patiënt in het kader van het adagium ‘do no harm’.”

Aandachtsgebieden:

  • Interventieradiologie
  • Urologische diagnostiek en interventies