Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

dr. Ivo van der Lee

Longarts

Ivo van der Lee (Herten, 1967) behaalde zijn artsenexamen in 1994 aan de Universiteit van Amsterdam. In het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein specialiseerde hij zich tot longarts. In 2006 promoveerde Van der Lee op ‘Nitric oxide and carbon monoxide diffusing capacity of the lung’: een nieuwe revolutionaire methode om een longmeting te doen die veel gevoeliger is dan andere metingen. Hij werkte toen al in het Spaarne Gasthuis (sinds 2005).

''Ik houd ervan om medische zaken in gewone-mensentaal uit te leggen''

“Een belangrijke reden om voor ons ziekenhuis te kiezen, was dat ik in een middelgroot, niet-academisch ziekenhuis zowel generalist kan zijn als speciale aandachtsgebieden kan ontwikkelen. Omdat dit ziekenhuis niet te groot is, is er weinig bureaucratie. Als arts sta je dan ook dicht bij de patiënt. Dat is plezierig voor de arts en hopelijk ook voor de patiënt. We zijn tegelijkertijd groot genoeg om als ziekenhuis de longartsen van de toekomst zelf op te leiden.”

“Ik houd ervan om medische zaken in gewone-mensentaal uit te leggen; wat er aan de hand is met iemand en wat de behandelopties zijn. Mijn vakgebied boeit mij zeer. De longen zijn een vitaal orgaan; niemand kan zonder. Mijn vakgebied kenmerkt zich door een mix van chronische zorg (zoals astma en COPD) en acute zorg (klaplong, longontsteking). Maar ook door veel raakvlakken met andere medische disciplines op het vlak van onder meer infectieziekten, immunologie, oncologie en fysiologie.”

Ivo van der Lee is mede-opleider van longartsen; de vakgroep als geheel doet mee aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Specialisaties Ivo van der Lee:

  • Longfunctie-onderzoek
  • COPD (chronische longziekte)
  • Algemene longgeneeskunde
  • OSAS (slaap apneu), waarvoor een multidisciplinair team spreekuur houdt.