Sluiten
Thuis in
uw dossier

Josefine Breeveld

Oogarts

Josefine Breeveld begon de studie geneeskunde aan de Universiteit van Suriname en rondde deze in 1988 af aan de Universiteit van Amsterdam. De specialisatie oogheelkunde in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam voltooide zij in 1993. Direct na de opleiding begon Breeveld als oogarts in de Maria Stichting te Haarlem, de voorloper van het huidige Spaarne Gasthuis. Breeveld houdt momenteel spreekuren in Hoofddorp, Hillegom en Heemstede.

“Als kind al wilde ik voor (oudere) mensen zorgen''

“Als kind al wilde ik voor (oudere) mensen zorgen. Dat komt goed van pas in dit vak; door vergrijzing zijn er steeds meer mensen met oogaandoeningen. Omdat ik oogheelkunde zo boeiend vond, heb ik in totaal 4 keer coschappen gelopen. Voordat ik het verplichte coschap oogheelkunde zou gaan doen, heb ik mij gedurende een jaar voorbereid met wel 3 vrijwillige coschappen in het ziekenhuis van Purmerend en het AMC. Nog steeds denk ik met plezier terug aan deze coschappen en heb mij zo bovendien maximaal kunnen ontwikkelen.”

“Gedurende de studie geneeskunde en mijn specialisatie deed ik wetenschappelijk onderzoek op het Interuniversitair Oogheelkundig Instituut te Amsterdam. Veelal naar invloeden op experimentele uveitis en de relatie tussen uveitis en de ziekte van Lyme. Uveitis is een ontsteking van de uvea, een inwendig onderdeel van het oog. Ik heb meerdere publicaties op mijn naam staan.”

“Ik ben daarnaast betrokken bij oogheelkundige, operatieve ingrepen in afgelegen gebieden in de wereld. Staar bijvoorbeeld, veroorzaakt wereldwijd miljoenen gevallen van blind- en slechtziendheid, terwijl het heel goed behandelbaar is. Ook een goede bril is meermalen een goede oplossing voor slechtziendheid, die wij hier normaal vinden. Ik heb onder meer gewerkt met een Amerikaans operatieteam in de binnenlanden van Paraguay. Wij deden onder meer staaroperaties en maten goede brillen aan.”

Aandachtsgebieden:

  • Cataract- en refractiechirurgie (premiumlenzen, lensimplantaties en refractive lens-exchange)
  • Oculo-plastische chirurgie
  • Graves orbitopathie
  • Medische retina

Breeveld is naast haar werk als oogarts direct en indirect betrokken bij hulpprojecten ter bestrijding van armoede in Nederland en  Zuid-Amerika.