Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

dr. Monique de Leeuw - Terwijn

Klinisch chemicus

Monique Terwijn is klinisch chemicus bij Atalmedial. “Diagnostiek vind ik een mooi vak. Beeldvorming, bloedonderzoek, eigenlijk alles wat bijdraagt aan de diagnosestelling. Soms iets ontdekken in de bloedwaarden waar de dokter nog niet aan heeft gedacht.”

"Om laboratoriumuitslagen te verklaren is regelmatig overleg tussen de behandelaar en de klinisch chemicus ontzettend belangrijk."

Monique heeft als aandachtsgebied hemato-oncologie. Zij kijkt naar cellen en ziet als eerste of er een mogelijke kwaadaardigheid is. Vervolgens adviseert ze de aanvrager. “Met name de huisartsen waarderen dat erg, omdat ze soms onbekend zijn met de bevindingen. Samenwerken met verschillende specialismen is belangrijk bij dit werk”, vertelt Monique. Ze vervolgt: “Als je elkaar kunt vinden, je twijfels kunt uitspreken en om raad kunt vragen, kom je verder.”

“Wanneer ik tevreden ben over een behandeling? Qua behandeling is de bloedtransfusie een mooi voorbeeld. Als er bloed gegeven moet worden, maar in het laboratorium zien we antistoffen waardoor een transfusie niet (meteen) mogelijk is, dan ben ik tevreden als het laboratorium op het juiste moment de juiste zak bloed gereed kan hebben. Hier is sneller niet altijd beter. Het overleg tussen de behandelaar en klinisch chemicus is hierin erg belangrijk.”

Monique werkt sinds 2018 voor het Spaarne Gasthuis.