Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

prof. dr. Peter de Winter

Kinderarts

Peter de Winter is sinds 2001 werkzaam als kinderarts in het Spaarne Gasthuis. “Het samenwerken met ouders en hun kind is een fantastisch onderdeel van mijn werk. Ik vind het belangrijk om duidelijkheid te creëren en voldoende aandacht te hebben voor alle aspecten voor het welzijn van mijn jonge patiënten.”

''Kindergeneeskunde is best wel een moeilijk vak waarbij voldoende aandacht voor het hele gezin van belang is''

Van jongs af aan

Dat Peter de gezondheidszorg in wilde, wist hij al toen hij jong was. “Het is misschien een cliché, maar het was voor mij van kinds af aan al duidelijk dat ik voor een vak in de gezondheidszorg ging kiezen. Tijdens de studie geneeskunde raakte ik gefascineerd door een hoogleraar neonatologie. Ik ben na een van zijn colleges naar hem toegestapt voor een gesprek over mijn toekomst. Dit werd een lang gesprek dat uitmondde in een afspraak om onderzoeksassistent te worden bij een van zijn stafleden. Dus al ruim voor mijn coschappen. Ik ben hem nog steeds erg dankbaar.”

Kleine ongemakken, grote problemen

Wat is er zo leuk aan dit specialisme? “De kindergeneeskunde boeit mij vanwege de complexiteit en variatie. Alles binnen de kindergeneeskunde trekt mijn aandacht en ik besef heel goed dat kleine ongemakken grote problemen binnen een gezin kunnen veroorzaken. Ik blijf op mijn hoede voor onderliggende grote problemen waar ik direct naar moet gaan handelen. Ik geloof verder dat ik gevoel heb voor de emotionele gebeurtenis voor de ouders bij een ziek kind. Ik ben in Utrecht neonatoloog geworden en daar heb ik zeer regelmatig met veel begeleiding van verdriet te maken gehad.”

Naast zijn werk als kinderarts begeleidt Peter sinds 2015 als decaan onder andere ook de jonge dokters in het ziekenhuis en heeft veel interesse in wetenschap en innovaties in leren.

Publicaties

Bekijk hier de publicaties van Peter de Winter.