Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Veelgestelde vragen over obesitas chirurgie

Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen over obesitas chirurgie bij Baria Nederland in het Spaarne Gasthuis.

gesprek-maagverkleining

Vragen over Baria Nederland in het Spaarne Gasthuis

Wat is bariatrie?

Bariatrie is een tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met de oorzaken, preventie en behandeling van zwaarlijvigheid (obesitas). Het houdt in dat je ernstig overgewicht hebt. Je bent zo zwaar, dat je gewicht een nadelige invloed heeft op je gezondheid.

Wat is obesitas chirurgie?

Bij obesitas chirurgie of bariatrische chirurgie veranderen operaties delen van de maag, de darmen of van allebei, bijvoorbeeld een maagverkleining. Het gevolg is dat je minder kan eten, het aantal calorieën dat wordt opgenomen lager is en dat het lichaam anders omgaat met zijn energie. Dit alles heeft als gevolg dat je gewicht daalt en dat het geen nadelig effect meer heeft op je gezondheid.

Wat doet het Spaarne Gasthuis met obesitas chirurgie?

Binnen de multidisciplinaire afdeling obesitas chirurgie van Baria Nederland geven wij de volledige obesitas zorg (patiënten met ernstig overgewicht). Dat gaat ook over preventie en over de voor- en nazorg die voor patiënten met morbide obesitas (een zeer ernstige vorm van zwaarlijvigheid) cruciaal is voor een langdurig gunstig gezondheidseffect.

Op welke locatie bevindt Baria Nederland zich?

In het Spaarne Gasthuis Hoofddorp.

Wordt een obesitas ingreep (maagverkleining) vergoed door de zorgverzekeraar?

Een obesitas ingreep (maagverkleining) wordt vergoed door de basisverzekering als u voldoet aan de voorwaarden. De vergoeding geldt voor een gastric bypass of gastric sleeve operatie. U betaalt wel het (verplichte) eigen risico.

Neem contact op met uw zorgverzekeraar als u hier vragen over heeft.

 

Wanneer kom ik in aanmerking voor een maagverkleining?

Aan de hand van uw gewicht, uw lengte, uw leeftijd en enkele andere vragen kunt u hier zien wat uw overgewicht is, wat uw Body Mass Index (BMI) is en of u een bariatrische operatie zou kunnen krijgen.

Een gezonde BMI ligt tussen 18,5 en 25. Obesitas begint bij een BMI hoger dan 30.

Bij Baria Nederland is behandeling mogelijk wanneer er sprake is van ernstige obesitas (ook wel morbide obesitas genoemd). Hierbij is uw BMI hoger dan 40. Mocht u last hebben van bijkomende problemen, zoals een te hoge bloeddruk, slijtage van gewrichten, hoog cholesterol, slaapapneu of suikerziekte, dan is behandeling al vanaf een BMI van 35 mogelijk. Ook moet u 18 jaar of ouder zijn en bij uw eerste afspraak niet ouder zijn dan 65 jaar.

Zijn alle patiënten van de afdeling bariatrie van het MC Slotervaart over naar Baria Nederland in het Spaarne Gasthuis?

Patiënten kunnen zelf beslissen of zij zich willen laten behandelen bij Baria Nederland in het Spaarne Gasthuis. Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vinden wij het van het grootste belang om de zorg aan patiënten van het MC Slotervaart (MCS) voort te zetten.

Vragen over uw afspraak

Hoe maak ik een afspraak?

Heeft u al een verwijsbrief van de huisarts? Neem dan contact met ons op om uw situatie te bespreken of een afspraak te maken. Bel met de polikliniek obesitas chirurgie via (023) 224 0320.

De keuze voor een operatie tegen ernstig overgewicht maak je niet zomaar. Heeft u vragen of wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen? Plan dan eens een gratis telefonische info-date met een van onze verpleegkundig specialisten. Wij staan voor u klaar.

Ik moet jaarlijks voor controle komen. Krijg ik bericht voor het maken van een afspraak?

Ja, u ontvangt een brief waarin staat hoe u een afspraak kunt maken voor de jaarlijkse controle bij Baria Nederland in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp. Omdat veel patiënten jaarlijks gecontroleerd worden, hebben wij even tijd nodig om iedereen te informeren over het maken van de afspraak.

U kunt ook zelf een afspraak maken met de polikliniek van het Baria Nederland via (023) 224 0230.

Ik ben 5 jaar of langer geleden geopereerd. Krijg ik ook bericht na 5 jaar?

Ja, u krijgt bericht. Omdat er veel patiënten zijn die een nieuwe afspraak krijgen, hebben wij even tijd nodig om iedereen in te kunnen plannen bij Baria Nederland in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp. Wij laten het u weten wanneer wij een afspraak met u kunnen maken. U kunt ook zelf een afspraak maken met de polikliniek van Baria Nederland via (023) 224 0230.

Via welk telefoonnummer kan ik een afspraak maken?

Het telefoonnummer van de polikliniek van Baria Nederland is (023) 224 0230.

Kan ik bloedprikken bij een buitenpost van Atalmedial?

Het Spaarne Gasthuis werkt samen met Atalmedial. U kunt dus in het Spaarne Gasthuis bloedprikken maar ook op een buitenpost van Atalmedial. Kijk voor meer informatie op de pagina bloedafname.

Hoe gaat het met nieuwe prikformulieren?

U krijgt tijdens uw afspraak in het ziekenhuis van de arts een prikformulier.

Ik heb een ijzerinfuus nodig. Kan dat in het Spaarne Gasthuis?

Ja, u kunt in het Spaarne Gasthuis een ijzerinfuus krijgen. Vraag aan uw huisarts een verwijzing en maak een afspraak bij de polikliniek interne geneeskunde: (023) 224 0050.

Vragen over het team obesitas chirurgie

Zijn alle zorgverleners mee gegaan naar Baria Nederland in het Spaarne Gasthuis?

Een groot aantal van de zorgverleners die werkten op de polikliniek Bariatrie in het MC Slotervaart zijn nu werkzaam in het Spaarne Gasthuis. Bekijk hier welke zorgverleners er nu in het Spaarne Gasthuis werken.

Krijg ik nu opeens een nieuwe arts?

Een groot aantal van de zorgverleners die werkten op de polikliniek Bariatrie in het MC Slotervaart zijn nu werkzaam in het Spaarne Gasthuis. Dat betekent dat u waarschijnlijk uw eigen arts krijgt.

Vragen over uw zorgverzekeraar

Is mijn zorgverzekeraar akkoord met de overgang van het MC Slotervaart naar het Spaarne Gasthuis?

De overgang naar het Spaarne Gasthuis is overeen gekomen met de zorgverzekeraars en de curator. Dit betekent dat uw zorgverzekeraar ook in het Spaarne Gasthuis de zorg vergoed volgens de bestaande voorwaarden. Voor vragen kunt u hierover contact opnemen met uw verzekeraar.

Welke zorgverzekeraars zijn aangesloten bij het Spaarne Gasthuis?

Het Spaarne Gasthuis heeft met verschillende zorgverzekeraars contractafspraken. Bekijk op de pagina zorgverzekeraars met welke zorgverzekeraars het Spaarne Gasthuis een contract heeft . Of bel met uw eigen verzekeraar.

Vragen over uw medisch dossier

Ik heb mijn medisch dossier opgevraagd in het MC Slotervaart, maar ga ik nu wel mee naar het Spaarne Gasthuis?

Met het opvragen van uw medisch dossier heeft u een kopie van uw dossier ontvangen. U gaat nog steeds als patiënt van de afdeling bariatrie MC Slotervaart mee naar het Spaarne Gasthuis als u dat wilt.

Vragen over spoed

Ik heb een acuut probleem, zoals bijvoorbeeld pijn in de buik of moeilijk kunnen slikken. Kan ik nu naar de spoedeisende hulp van het Spaarne Gasthuis?

Ja, voor een acuut probleem, zoals pijn in de buik of moeilijk kunnen slikken kunt u zich altijd melden bij de spoedeisende hulp van het Spaarne Gasthuis (023) 224 6880.

Overige vragen

In het MC Slotervaart waren er avonden en dagen voor lotgenoten. Komen die ook in het Spaarne Gasthuis?

Ja, er zijn weer informatie- en lotgenotendagen of avonden. Houd de agenda in de gaten voor de bijeenkomsten.

Wat gebeurt er met de lopende wetenschappelijke onderzoeken van het MC Slotervaart in samenwerking met het AMC waar ik aan mee doe?

Het onderzoek wordt voorgezet in het Spaarne Gasthuis. U krijgt daarvoor nieuwe afspraken via een brief.

Neemt u ook de stap?

De keuze voor een maagverkleining of -omleiding maak je niet zomaar. Heeft u een BMI van 40 of hoger en wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen? Plan dan eens een gratis info-date met een van onze verpleegkundig specialisten.

Plan een info-date

Heeft u al een verwijsbrief? Neem dan contact met ons op om uw situatie te bespreken.

Bel ons of maak een afspraak