Sluiten
Thuis in
uw dossier

Verbouwing radiologie van start met ‘quench’

11-12-2018

Afgelopen week startte de verbouwing van de radiologie in Hoofddorp met een zogenaamde quench. Een quench is een grote witte wolk die ontstaat wanneer de MRI wordt uitgezet. Een MRI is een apparaat waarmee een 3D-scan van het menselijk lichaam kan worden gemaakt. Dit gebeurt met een magnetisch veld en radiogolven.

In de MRI zit vloeibare helium om het koper in het apparaat gekoeld te houden: hierdoor ontstaat supergeleiding voor het magneetveld. Wanneer de MRI uit gaat – zowel in nood als gepland – dan neemt het vloeibare helium de vorm van gas aan: een grote witte wolk. Voor de veiligheid heeft elke MRI een uitlaat naar buiten zodat het gas niet in het gebouw terecht komt. In totaal duurde het ongeveer 25 minuten voordat het helium volledig was ontsnapt.

Nieuwe MRI

Het gasvormige helium vormt geen gevaar voor het milieu – de wolk loste vanzelf op. Uiteraard heeft het Spaarne Gasthuis gekeken of het helium gerecycled kon worden bij een ander bedrijf, maar dat is helaas niet gelukt. Helium is schaars (eindigend) en dan had dat een mooie oplossing geweest. Deze afgesloten MRI had meer dan 200 liter per 3 maanden nodig en dat is dus duur. Nieuwere MR systemen voor ziekenhuizen lekken geen helium meer, maar hebben nog wel veel helium nodig bij de installatie. De nieuwe MRI die wij na de verbouwing van de radiologie gaan installeren heeft zelfs nog maar 9 liter helium nodig. Dit wordt al in de fabriek in het systeem ingesloten. Er is daarna geen nieuwe helium meer nodig.

Meer over

Radiologie