Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Veelgestelde vragen over coronavirus en het Spaarne Gasthuis

Wilt u weten wat het laatste nieuws over corona in ons ziekenhuis is? Heeft u klachten die lijken op het coronavirus? Of is uw naaste met corona-klachten opgenomen in het Spaarne Gasthuis? De antwoorden op veelgestelde vragen vind u op deze pagina.

Lees hier het laatste nieuws over corona in het Spaarne Gasthuis

het corornavirus met blauw en groene achtergrond

Coronavirus en het Spaarne Gasthuis

Heeft u klachten die lijken op het coronavirus? Of is uw naaste met corona-klachten opgenomen in het Spaarne Gasthuis? Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden.

Al uw vragen over het coronavirus

Hoe raak je besmet? Welke maatregelen gelden er? Wat kunt u doen om verspreiding van het virus te voorkomen? Wat is de Nederlandse aanpak om het coronavirus te bestrijden? Alle informatie over het coronavirus vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u een chronische ziekte en maakt u zich zorgen over het coronavirus? Bezoek dan de website van uw patiëntenvereniging. Zij geven in veel gevallen informatie over het coronavirus in relatie uw aandoening. Kunt u het antwoord op uw vraag daar niet vinden, neem dan telefonisch contact op met uw polikliniek in het ziekenhuis.

Ik heb klachten die lijken op corona. Mag ik naar de spoedeisende hulp of huisartsenpost?

Heeft u klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar het ziekenhuis maar bel altijd eerst uw huisarts voor hulp en advies. In de avond en in het weekend belt u naar de huisartsenpost (Haarlem: (023) 224 2526/ Hoofddorp: (023) 201 0333).

Denkt u dat u het coronavirus heeft? Laat u testen en volg de instructies van de Rijksoverheid. Bel met uw huisarts als uw klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en u medische hulp nodig heeft.

Ik heb klachten die lijken op corona. Mag ik met een negatieve test toch naar mijn afspraak komen?

Bij klachten die lijken op corona vragen wij u om een negatieve PCR-test te laten zien. Een zelftest is hierbij niet geldig. Hiermee volgen we het beleid van het RIVM.

Ik heb klachten die lijken op corona. Mag ik bloed laten prikken bij de bloedafname in het Spaarne Gasthuis?

Heeft u corona of denkt u dat u corona heeft? Dan vragen wij u niet naar het ziekenhuis te komen. Toch kan het zijn dat u bloed moet laten prikken.  Neem dan contact op met Atalmedial zodat een medewerker bij u thuis kan komen om bloed te prikken.

Of kijk op de website van Atalmedial welke locaties u kunt bezoeken wanneer u corona-gerelateerde klachten heeft. Op deze Verhoogd Risico Locaties wordt gewerkt met speciale beschermingsmiddelen.

 

Hoe worden patiënten met corona in het ziekenhuis verpleegd?

  • De patiënt wordt in het ziekenhuis geïsoleerd verpleegd op een eenpersoonskamer en medewerkers moeten zich extra beschermen. Ze dragen bijvoorbeeld een masker dat over mond en neus valt.
  • Coronapatiënten of patiënten die getest worden op het virus mogen in het ziekenhuis onder bepaalde voorwaarden bezoek krijgen. Neem voor meer informatie contact op met de verpleegafdeling of kijk op de pagina van de bezoektijden.
  • Het Spaarne Gasthuis heeft specifieke protocollen voor het behandelen van patiënten die (mogelijk) besmet zijn met COVID-19. Deze protocollen zijn er om de patiënt goed te kunnen behandelen en besmetting van andere patiënten en medewerkers te voorkomen.

Mijn naaste heeft corona en ligt in het ziekenhuis. Mag ik hem of haar bezoeken?

Ja, coronapatiënten of patiënten die getest worden op het virus in het ziekenhuis kunnen onder bepaalde voorwaarden bezoek krijgen. Bekijk de bezoektijden of neem contact op met de verpleegafdeling.

U kunt ook op andere manieren contact houden met uw naaste die in het ziekenhuis ligt.

  • Veel patiënten hebben toegang tot hun eigen mobiel. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen via Facetime. Wij vragen u wel rekening te houden met andere patiënten, die mogelijk op de afdeling van uw naaste liggen, om overlast te voorkomen.
  • Of stuur een kaartje. Kijk voor meer informatie op de pagina kaartje sturen.

Ik ben opgenomen geweest met corona. Nu mag ik naar huis met zuurstof en medicijnen. Hoe werkt dat?

U mag naar huis en bent voor het grootste deel hersteld. Om verder te herstellen heeft u nog wel thuis een aantal dagen extra zuurstof en medicijnen nodig. Meer informatie daarover vindt u in de informatiefolder ‘Naar huis met zuurstof en medicijnen‘.

Ik ben opgenomen geweest met corona en heb nog veel last van klachten. Wat kan ik doen?

Mensen die corona hebben gehad en opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, moeten daar meestal langdurig van herstellen. Zij kunnen nog geruime tijd last hebben van lichamelijke en geestelijke klachten. In het Spaarne Gasthuis werken specialisten van verschillende afdelingen samen om het herstel van ex-coronapatiënten zo goed mogelijk te laten verlopen. Op deze pagina vindt u alle informatie over deze post-Covid revalidatie.