Sluiten
Thuis in
uw dossier

Veelgestelde vragen over coronavirus en het Spaarne Gasthuis

Heeft u klachten die lijken op het coronavirus? Of is uw naaste met corona-klachten opgenomen in het Spaarne Gasthuis? Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden.

het corornavirus met blauw en groene achtergrond

Coronavirus en het Spaarne Gasthuis

Al uw vragen over het coronavirus

Hoe raak je besmet? Welke maatregelen gelden er? Wat is de Nederlandse aanpak om het coronavirus te bestrijden? Alle algemene informatie over het coronavirus vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?

Lees op de website van de Rijksoverheid wat de symptomen zijn van het coronavirus en wat u moet doen als u denkt dat u of een huisgenoot het virus heeft.

Gebruik de corona-check app

U kunt gebruikmaken van de corona-check app. Ook als u nog geen klachten heeft. De corona-check app geeft algemene uitleg over het coronavirus. Ook helpt hij u als u klachten heeft die mogelijk wijzen op het coronavirus. Lees hier meer over de corona-check app en hoe u zich kunt aanmelden.

Wanneer moet ik telefonisch contact opnemen met de huisarts?

Bel alleen met de huisarts als uw klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en u medische hulp nodig heeft.

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Blijf ook thuis als iemand anders in uw huishouden verkoudheidsklachten en koorts en/of benauwdheid heeft.
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct na gebruik weg
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van anderen
 • Draag een mondkapje in openbare ruimtes

Ik heb klachten die lijken op corona. Mag ik naar de spoedeisende hulp of huisartsenpost?

Heeft u klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar het ziekenhuis maar bel altijd eerst uw huisarts voor hulp en advies. In de avond en in het weekend belt u naar de huisartsenpost (Haarlem: (023) 224 2526/ Hoofddorp: (023) 224 2322).

Denkt u dat u het coronavirus heeft? Bel alleen met de huisarts als uw klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en u medische hulp nodig heeft.

Ik heb klachten die lijken op corona. Mag ik bloed laten prikken bij de bloedafname in het Spaarne Gasthuis?

Heeft u klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan vragen wij u niet naar het ziekenhuis te komen. Toch kan het zijn dat u bloed moet laten prikken. In dat geval gaat u naar de bloedafname van Atalmedial in het Spaarne Gasthuis Heemstede. U kunt hiervoor niet terecht in Haarlem en Hoofddorp.

Kijk op de website van Atalmedial voor welke locaties u nog meer kunt bezoeken wanneer u bovengenoemde klachten heeft.

Ik heb een chronische ziekte en maak mij zorgen over het coronavirus. Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Bezoek de website van uw patiëntenvereniging. Zij geven in veel gevallen informatie over het coronavirus in relatie uw aandoening. Kunt u het antwoord op uw vraag daar niet vinden, neem dan telefonisch contact op met uw polikliniek in het ziekenhuis.

Hoe worden patiënten met corona in het ziekenhuis verpleegd?

 • De patiënt wordt in het ziekenhuis geïsoleerd verpleegd op een eenpersoonskamer en medewerkers moeten zich extra beschermen. Ze dragen bijvoorbeeld een masker dat over mond en neus valt.
 • Coronapatiënten of patiënten die getest worden op het virus mogen in het ziekenhuis onder bepaalde voorwaarden bezoek krijgen. Neem voor meer informatie contact op met de verpleegafdeling of kijk op de pagina van de bezoektijden.
 • Het Spaarne Gasthuis heeft specifieke protocollen voor het behandelen van patiënten die (mogelijk) besmet zijn met COVID-19. Deze protocollen zijn er om de patiënt goed te kunnen behandelen en besmetting van andere patiënten en medewerkers te voorkomen.

Mijn naaste heeft corona en ligt in het ziekenhuis. Mag ik hem of haar bezoeken?

Ja, vanaf 5 juni mogen coronapatiënten of patiënten die getest worden op het virus in het ziekenhuis onder bepaalde voorwaarden bezoek krijgen. Neem voor meer informatie contact op met de verpleegafdeling of kijk op de pagina van de bezoektijden.

Mijn naaste heeft corona en ligt in het ziekenhuis. Hoe kan ik in contact komen met hem of haar?

Wij begrijpen dat de aangepaste bezoekregeling een heel vervelende maatregel is. U kunt op verschillende manieren contact houden met uw naaste die in het ziekenhuis ligt.

 • Veel patiënten hebben toegang tot hun eigen mobiel. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen via Facetime. Wij vragen u wel rekening te houden met andere patiënten, die mogelijk op de afdeling van uw naaste liggen, om overlast te voorkomen.
 • Of stuur een kaartje. Kijk voor meer informatie op de pagina kaartje sturen.