Gezond op bord
In het Spaarne Gasthuis vinden we het belangrijk dat u goed eet en drinkt tijdens uw opname. Goed eten helpt u herstellen en ondersteunt uw gezondheid. Omdat u in het ziekenhuis misschien niet altijd trek heeft, proberen wij u te verrassen met gevarieerde en smakelijke menu’s.

Op deze pagina leest u meer over de verschillende menukeuzes die u in het ziekenhuis kunt maken en geven wij u achtergrond informatie over voeding tijdens èn na uw opname, zodat u ook tijdens uw herstel thuis weet waar u op kunt letten.
Menukaarten
Hieronder treft u de lentemenu's van 2025 en de menu's die passend zijn bij bepaalde diëten.
Waarom is goed eten belangrijk?
Wanneer u ziek bent, heeft uw lichaam extra energie, eiwitten en andere voedingsstoffen nodig om te herstellen. Het kan zijn dat u door ziekte minder eetlust heeft of dat u zich misselijk, vermoeid of benauwd voelt. Toch is het belangrijk om voldoende te eten, omdat een tekort aan voeding kan leiden tot verlies van spiermassa, wat het herstel vertraagt. Dit wordt ondervoeding genoemd. Zelfs als u niet te mager bent, kunt u ondervoed raken. Daarom is het van groot belang om in een goede voedingstoestand te blijven, zodat uw herstel zo snel mogelijk verloopt.
Eiwitten: de bouwstenen van herstel
Eiwitten spelen een belangrijke rol in uw herstel. Ze helpen bij het opbouwen van spieren en weefsels en zijn essentieel voor het herstel van uw lichaam. Bij ziekte heeft u meer eiwitten nodig dan normaal. Gelukkig kunt u kiezen voor maaltijden met eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, melkproducten, peulvruchten en noten. Op de menukaart staat aangegeven hoeveel gram eiwitten iedere maaltijd bevat. Wist u dat het dessert van de dag minimaal 10 gram eiwitten bevat? Wij bereiden dit onder andere met eiwitrijke zuivel zoals kwark en Skyr.
Duurzaam en gezond eten
We hechten veel waarde aan duurzaamheid en gezondheid. Daarom kunt u dagelijks kiezen voor vegetarische gerechten. Minder vlees eten is niet alleen beter voor uw gezondheid – het verlaagt het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker – maar het is ook goed voor het milieu. De eerste optie op de menukaart is daarom altijd vegetarisch!
Wat kunt u zelf doen?
Bekijk de tips van de website Goed Gevoed Ouder Worden. Deze is gemaakt voor ouderen en mantelzorgers. Op deze website staat uitgebreide informatie over goede voeding en ondervoeding bij ouder worden. Bekijk zo nodig de folder Energie- en eiwitrijkrijke voeding.