Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Aandacht voor bloedserieus probleem

Publiceerdatum

Hevig menstrueel bloedverlies. Het is geen zeldzaam probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt ermee te maken. Hoewel het hevig bloedverlies het dagelijks functioneren op verschillende manieren negatief beïnvloedt, klopt slechts 5% van de vrouwen tussen de 30 en 49 jaar aan bij de dokter. En dat is weinig. Zonde, vindt Paula Pernet, gynaecoloog bij het Spaarne Gasthuis: “Er is echt een heleboel aan te doen.”

Paula Pernet en haar collega gynaecologen uit het Spaarne Gasthuis herkennen allemaal dit probleem. Zij zien wekelijks tientallen vrouwen op hun spreekuur met klachten van hevig bloedverlies. “Het is een van de meest voorkomende klachten binnen de gynaecologie. Gelukkig niet levensbedreigend, maar hevig bloedverlies of langdurige, onregelmatige menstruaties hebben een impact op je leven. Het is niet voor niets een medisch erkend probleem. Het is eigenlijk ook niet meer van deze tijd om door te lopen met zulke vervelende klachten. Het wordt nog steeds vaak afgedaan als onderdeel van het vrouw zijn.”

Wat is veel menstrueel bloedverlies?

Pernet: “Veel bloedverlies als je ongesteld bent betekent dat je meer of langer bloed verliest dan je gewend bent. Bijvoorbeeld:

  • je moet je maandverband of tampon vaak verschonen, ook ’s nachts;
  • het maandverband of de tampon is steeds helemaal vol of gaat lekken;
  • misschien heb je dubbele bescherming nodig: maandverband en tampons;
  • bij het verwisselen van je maandverband of tampon verliest je veel bloed;
  • je verliest misschien ook grote klonten bloed;
  • je bent langer ongesteld dan u gewend bent.

Gelukkig is er veel aan te doen! Bijvoorbeeld: tabletten (met- of zonder hormonen) die het bloedverlies verminderen, een hormoonhoudend spiraaltje of het verwijderen van het slijmvlies in de baarmoederholte.

Stel je vraag aan de gynaecoloog

Om vrouwen met hevig bloedverlies de kans te geven laagdrempelig hun vraag te stellen aan een gynaecoloog kunnen zij de hele maand november hun vraag insturen naar [email protected]. Vragen worden binnen 2 werkdagen beantwoord en anoniem geüpload op deze pagina.

Landelijke campagne Bloedserieus

Het Spaarne Gasthuis sluit met deze campagne aan bij de landelijke campagne Bloedserieus. De campagne Bloedserieus zet een bloedserieus gezondheidsprobleem op de agenda. Het jaar rond én tijdens de campagnemaand in november. Overal in Nederland organiseren ziekenhuizen dan extra spreekuren en andere (online) events waar patiëntenvoorlichting wordt gegeven. Voor meer informatie: https://www.hevigbloedverlies.nl/

———————————————————–

Beantwoorde vragen!

Vraag

Ik ben bekend met bloedarmoede. De artsen die ik heb gehad schuiven het zonder verder te onderzoeken af op mijn menstruatie. Ik heb een half jaar een mirena spiraal gehad, maar omdat ik niet tegen hormonen kan is die er weer uit gehaald. Zou u mij eventueel verder kunnen helpen?

Antwoord

Als u ruim bloedverlies heeft tijdens de menstruatie – en u bent jong en wilt niet zwanger worden – dan is eigenlijk het enige dat we kunnen doen op bloedverlies hormonale anticonceptie. Dit kan alleen als we op de echo hebben gezien dat uw baarmoeder er verder normaal uit ziet. Hormonaal ingrijpen kan in de vorm van ‘de Pil’, een hormoonspiraal, een implanon staafje in de arm of nog enkele andere hormonale medicatie. Als u geen hormonen wilt gebruikten is ook andere medicatie mogelijk die het bloeden inperkt. Deze medicatie schrijven we liever niet elke maand voor, omdat dat een tussenoplossing is. Ook als u hevig vloeit bij de menstruatie en dat altijd al heeft gedaan is er een reden om te kijken naar uw bloedstolling. Het gebruik van ijzerhoudende producten, zoals roosvicee ferro, of om de andere dag een ijzertablet kan ook helpen. Voor een effectief plan is het goed als u een afspraak bij de gynaecoloog regelt.