Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Aandacht voor bloedserieus probleem

20-10-2021

Iedere vrouw met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie heeft een verhaal. Een bloedserieus verhaal. Dat hoor je alleen zelden en dat is raar. Hevig menstrueel bloedverlies is namelijk een medische aandoening die nogal wat invloed heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Toch gaat bijna de helft van de vrouwen nog altijd niet naar de huisarts.

Paula Pernet, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis en haar collega gynaecologen herkennen allemaal dit probleem. Zij zien wekelijks tientallen vrouwen op hun spreekuur met klachten van hevig bloedverlies. Pernet: “Hevig menstrueel bloedverlies is een medisch erkende aandoening met zeer vervelende symptomen, zoals vermoeidheid en lange pijnlijke menstruaties die soms zelfs tot bloedarmoede kunnen leiden.”

Pernet: “Gelukkig is er veel aan te doen. Bijvoorbeeld: tabletten (met- of zonder hormonen) die het bloedverlies verminderen, een hormoonhoudend spiraaltje of het verwijderen van het slijmvlies in de baarmoederholte.”

Stel je vraag aan de gynaecoloog

Om vrouwen met hevig bloedverlies de kans te geven laagdrempelig hun vraag te stellen aan een gynaecoloog kunnen zij de hele maand november hun vraag insturen naar communicatie@spaarnegasthuis.nl. Vragen worden binnen 48 uur beantwoord en anoniem geüpload op deze pagina.

Landelijke campagne

Het Spaarne Gasthuis sluit met deze campagne aan bij de landelijke campagne Bloedserieus. De campagne Bloedserieus zet een bloedserieus gezondheidsprobleem op de agenda. Het jaar rond én tijdens de campagnemaand in november. Overal in Nederland organiseren ziekenhuizen dan extra spreekuren en andere (online) events waar patiëntenvoorlichting wordt gegeven. Voor meer informatie: https://www.hevigbloedverlies.nl/

———————————————————–

Beantwoorde vragen!

Vraag

Ik ben bekend met bloedarmoede. De artsen die ik heb gehad schuiven het zonder verder te onderzoeken af op mijn menstruatie. Ik heb een half jaar een mirena spiraal gehad, maar omdat ik niet tegen hormonen kan is die er weer uit gehaald. Zou u mij eventueel verder kunnen helpen?

Antwoord

Als u ruim bloedverlies heeft tijdens de menstruatie – en u bent jong en wilt niet zwanger worden – dan is eigenlijk het enige dat we kunnen doen op bloedverlies hormonale anticonceptie. Dit kan alleen als we op de echo hebben gezien dat uw baarmoeder er verder normaal uit ziet. Hormonaal ingrijpen kan in de vorm van ‘de Pil’, een hormoonspiraal, een implanon staafje in de arm of nog enkele andere hormonale medicatie. Als u geen hormonen wilt gebruikten is ook andere medicatie mogelijk die het bloeden inperkt. Deze medicatie schrijven we liever niet elke maand voor, omdat dat een tussenoplossing is. Ook als u hevig vloeit bij de menstruatie en dat altijd al heeft gedaan is er een reden om te kijken naar uw bloedstolling. Het gebruik van ijzerhoudende producten, zoals roosvicee ferro, of om de andere dag een ijzertablet kan ook helpen. Voor een effectief plan is het goed als u een afspraak bij de gynaecoloog regelt.

Vraag

Ik heb hier zelf jaren last van gehad en altijd gedacht dat het normaal was. Elke uur moest ik maar de wc om de boel te verschonen en zelfs dan was ik nog regelmatig te laat. Na mijn laatste bevalling had ik het er toevallig met mijn gynaecoloog over en zij zei me dat er zeker wel wat aan te doen was. Gelukkig. Ik heb de novasure behandeling ondergaan en tot op de dag van vandaag ben ik daar zo blij mee. Nu heb ik  een dochter van 11. Ik hoopte altijd dat zij niet zo hevig bloedverlies zou krijgen als wat ik altijd had. Maar helaas. Sinds begin augustus is ze ongesteld,  en nu dus bijna 3 maanden verder is ze om de 20 dagen ongesteld, 7 dagen lang en heel veel bloedverlies. Elk uur naar de wc en ook regelmatig dan al te laat. Ik heb een novasure behandeling gehad maar wat is eraan te doen bij een meisje van 11?

Antwoord

Wat vervelend voor je dochter. In het begin van de menstruaties komt het helaas wat vaker voor dat de hoeveelheid heftig is. Mijn eerste advies zou zijn om het toch even een paar maanden aan te zien of het zo heftig blijft. Eigenlijk is ‘de pil’ de enige optie op haar leeftijd om het bloedverlies te verminderen, maar om op haar 11e daarmee te starten vind ik op dit moment echt te rigoureus. Als het echt niet overgaat is de pil wel de beste optie. Ze is uiteraard van harte welkom om dit bij ons te bespreken.

Vraag

In juli heb ik (na 2x 5 jaar) mijn hormoon spiraal laten verwijderen. Geen bloedverlies gehad tot 16 september. Een week heftig bloeden met wat klonten. 17 oktober weer bloeden. De eerste week niet erg. Daarna en nu nog steeds heel veel en klonten. Moet elk uur verschonen. Soms te laat. Voor de hormoonspiralen had ik een normale en regelmatige menstruatie. Ik ben 47 jaar en had het gevoel dat ik in de overgang kwam, maar daar ben ik nu niet meer zeker van. Ook heb ik me in juli laten vaccineren.  Mijn vraag, ben ik in de overgang? Ligt het aan de vaccinatie of menstrueer ik nog?

Antwoord

Het klinkt inderdaad nog niet alsof u in de overgang bent. Officieel ligt het niet aan de vaccinatie en is het geen bijwerking, echter horen we dit de laatste tijd wel vaker. Wordt verder onderzocht maar is gelukkig niet ernstig. Mijn advies zou zijn om via de huisarts een echo van de baarmoeder te laten maken. Als deze echo zonder bijzonderheden is dan is waarschijnlijk de eenvoudigste optie om een nieuwe Mirena te laten plaatsen. Deze werkt dan tot en met u 52-53e en daarmee doorloopt u vaak wat eenvoudiger de overgangsperiode. Mocht u er met de huisarts niet uit komen dan kunnen wij u uiteraard verder van informatie en eventuele behandeling voorzien in het ziekenhuis.

Vraag

Ik ben 6 weken na de bevalling ongesteld geworden, heb een koperspiraal en een vrij regelmatige cyclus (28 – 30 dg). Ik ben altijd een week ongesteld. Dan stopt het, en dan heb ik op dag 12 meestal weer een spoortje bloed (duurt ook maar 1 dag). Vaak roze, soms oud (nooit helder en ook niet na seks). Ik heb een uitstrijkje laten maken in 2019 en had toen PAP 1. Moet ik nou weer opnieuw naar de dokter, of kan ik ervan uitgaan dat het een ovulatiebloeding is?

Antwoord

Tussentijds bloedverlies kan velerlei oorzaken hebben. Het is goed om dit zekerheidshalve te laten controleren door de huisarts. Deze zal dan een SOA test en opnieuw een uitstrijkje verrichten. Als dit beide normaal is dan kunt u het bloedverlies verder laten voor wat het is.

Vraag

Wat was ik blij hierover te lezen! Het is idd iets waar je niet zo snel over aan de bel trekt omdat je niet wil zeuren. Maar alle kleine klachten rond de menstruatie bij mij nu tijdens de overgang maken het bij elkaar toch een groot ding. Naast dat ik last heb van mijn hormonen (PMS en Burning Mouth Syndrome) vind ik het vervelendste toch wel het enorme bloedverlies tijdens mijn menstruatie. Het nadeel is dat ik het niet meer voel aankomen zoals vroeger. Het is er ineens en het lijkt wel of de kraan wordt open gezet. Ik heb al eerder gehoord van het verwijderen van het slijmvlies in de baarmoederholte. Daarna zou je niet meer ongesteld worden. Dat lijkt mij ideaal 😊. Ik zou nu tijdens de eerste 3 dagen van mijn menstruatie niet eens in bikini kunnen. Of als ik ergens bent moet ik constant alert zijn of ik niet doorlek en of er wc’s in de buurt zijn. ‘s Nachts is het al helemaal een veldslag. Mijn vraag is of ik hiervoor in aanmerking zou komen?

Antwoord

Wat vervelend dat je zo’n last van de menstruaties hebt. Daar is wel wat aan te doen, maar eerst zou ik wat extra onderzoek willen om zeker te zijn dat er niet iets speelt waar iets mee gedaan kan worden. Ik denk dan aan een poliepje of een myoom (vleesboom). Indien het echt door de overgang komt zijn er best wel wat opties waaruit je kunt kiezen. De meest simpele zijn de pil of een mirena, een hormoonspiraaltje. Het slijmvlies verwijderen is een optie, maar kan niet ongedaan worden gemaakt als het onverhoopt niet het gewenste resultaat heeft. Soms kun je dan alleen nog maar de baarmoeder verwijderen, en dat is toch wel zonde zo vlak voor de overgang. De pil en de mirena kun je stoppen cq eruit halen. Dus eerst een echo. Deze kan door de huisarts aangevraagd worden.

Vraag

Ik heb een hb van 6, ijzer van 4, ferritine 6. Ijzeranemie. Mijn huisarts wijt dit aan mijn (nog regelmatige) hevige menstruatie. Ik heb volgens mijn neuroloog (migraine) geen tekenen van overgang. Ik slik nu ijzerpillen. Vraag: kan hevige menstruatie een dusdanige bloedarmoede veroorzaken?

Antwoord

Hevige menstruaties kunnen zeker de oorzaak zijn van bloedarmoede. Heeft u in overleg met uw huisarts al naar mogelijkheden gekeken om het bloedverlies tijdens de menstruatie te verminderen of te stoppen? Er zijn veel mogelijkheden, zowel met medicatie, een hormoonspiraaltje, als een kleine operatieve ingreep.