Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Baria Nederland ontwikkelt landelijk voorlichtingsboekje over maagverkleining

Publiceerdatum

Het team van Baria Nederland uit het Spaarne Gasthuis heeft in samenwerking met de Jan P. G. van Ooijenstichting, Pharos en taalambassadeurs van Stichting ABC een landelijk voorlichtingsboekje ontwikkeld over de maagverkleining en maagomleiding, ook wel bariatrische ingrepen genoemd. Zorgverleners uit het hele land die betrokken zijn bij deze maagverkleiningstrajecten kunnen dit boekje als hulpmiddel gebruiken om met alle patiënten in gesprek te gaan. Bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden wordt dit zeker aangeraden. Naast het voorlichtingsboekje zijn er ook twee losse praatkaarten over maagomleiding en maagverkleining en een gesprekskaart bariatrie ontwikkeld.

Ernstig overgewicht

Er wordt geschat dat het aantal mensen In Nederland met ernstig overgewicht rond de 300.000 personen ligt. Jaarlijks worden er in het hele land 10.000 bariatrische operaties uitgevoerd, zoals een maagverkleining of maagomleiding.

Eelco Meesters, internist Baria Nederland: “Overgewicht is een probleem dat zich in alle lagen van de bevolking voordoet, maar vooral in de laag opgeleide patiëntengroepen waar ook regelmatiger sprake is van laaggeletterdheid. Hiermee kan worden verondersteld dat voor veel patiënten veel informatie rondom bariatrie niet aangeboden wordt op een niveau dat voor hen begrijpelijk is. 

Vaak is het online zoeken en vinden van de juiste informatie voor deze groep erg moeilijk. Dit is de reden dat er voor is gekozen om het een “fysiek” boekje te laten zijn.”


Beter begrepen keuze

Door de betere informatievoorziening in vorm van het voorlichtingsboekje en de praatkaarten kunnen patiënten een beter begrepen keuze maken voor een maagverkleining of maagomleiding. Maar vooral ook begrijpen wat zij ná de maagoperatie zelf kunnen doen om gezond te blijven. Alle landelijke zorgverleners die betrokken zijn bij bariatrische ingrepen kunnen de informatie gebruiken. Denk daarbij aan verpleegkundig specialisten, internisten, psychologen, diëtisten, chirurgen, verpleegkundigen en huisartsen.

Anna Ruppert, GZ-psycholoog: "Het was een leuk project om samen met alle andere disciplines van Baria Nederland te ontwikkelen. Door samen te brainstormen over wat belangrijk is om in het boekje en de praatkaarten terug te laten komen, hebben we ook veel geleerd van elkaar."

De inhoud

In het boekje en op de kaarten staan afbeeldingen en ondersteunende teksten die zorgverleners kunnen gebruiken om begrijpelijke informatie en uitleg te geven. Zo wordt er informatie gegeven over wat patiënten kunnen verwachten en wat patiënten zelf moeten doen rondom een maagomleiding of maagverkleining.

Ashley Senff, diëtist Baria Nederland: “We hebben positieve reacties ontvangen van patiënten. Ze zijn erg enthousiast en vinden de informatie duidelijk!”

Via onderstaande button kunt u het boekje en de praatkaarten bekijken.


Lees meer over laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden.