Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Bekkenbodemcentrum in Spaarne Gasthuis Haarlem Noord

Publiceerdatum

In één dag een diagnose en een behandelplan. Vrouwen met bekkenbodemklachten kunnen hiervoor terecht in het bekkenbodemcentrum van het Spaarne Gasthuis, waar een team van specialisten voor ze klaar staat. Het is een samenwerking tussen de poli’s gynaecologie en urologie. Wat maakt deze samenwerking nu zo uniek?

Had je vroeger last van urineverlies, verzakkingen of pijn bij het vrijen? Dan ging je eerst langs bij de uroloog of gynaecoloog en werd je daarna eventueel weer doorverwezen. Zo ging je van afspraak naar afspraak, met vervelende wachttijden tot gevolg. Dat is veranderd met de komst van het gespecialiseerde bekkenbodemcentrum op de locatie Haarlem Noord van het Spaarne Gasthuis; waar gynaecologen, urologen, seksuologen, chirurgen, fysiotherapeuten, continentieverpleegkundigen en doktersassistenten met elkaar samenwerken.

Goede zorg

“Hier kunnen we vrouwen snel helpen, met goede zorg door onze onderlinge samenwerking en juiste begeleiding”, zegt gynaecoloog Julien Labrie. “We zijn namelijk in staat om binnen een dag een diagnose te stellen en een behandelplan te maken, voor bijvoorbeeld een incontinentieprobleem – dat zowel urologisch als gynaecologisch van aard kan zijn. Als je bij ons vertrekt weet je waar je aan toe bent, hoe we het gaan aanpakken en dat we de tijd voor je nemen.”

En dat is belangrijk, want bekkenbodemproblemen komen vaak voor. Ongewild urineverlies is de bekendste klacht, maar ook vrouwen met klachten door een verzakking, voortdurende aandrang om te plassen, verlies van ontlasting, pijn onderin de buik en pijn bij het vrijen kunnen hier terecht. Zodra ze bellen met klachten komen ze in contact met de doktersassistente die snel een afspraak kan regelen. Ook doet het centrum een pilot met de app Medimapp, die iedereen kan downloaden en waarin veel informatie staat over bekkenbodemklachten.

Vertrouwde gezichten

Die snelle hulp en informatie is fijn en geruststellend, want nog steeds vinden veel vrouwen het lastig om over dit soort klachten te praten, zegt ook uroloog Haitze van der Veen. “Zo’n tweederde van de vrouwen met incontinentieklachten loopt er bijvoorbeeld mee door. Die zien de reclames op tv en denken; dan neem ik toch een verbandje. Maar dat is helemaal niet nodig. Wij kunnen het hier gewoon goed voor je oplossen.”

Daar is wel tijd en aandacht voor nodig. En die wordt geboden met deze samenwerking, zegt Nicoline Karssen, afdelingshoofd van het bekkenbodemcentrum en de poli urologie. “Er werken hier meerdere continentieverpleegkundigen en doktersassistenten die vrouwen van begin tot eind begeleiden. De doktersassistenten doen de intake en geven veel uitleg. De verpleegkundigen gaan met je mee naar het onderzoek. Het zijn vertrouwde gezichten tijdens de gehele behandeling en kunnen een deel van de schaamte wegnemen. Dat doet wonderen. Mensen voelen zich gehoord.”

Psychologische problemen

Een seksuoloog is aan het centrum verbonden die vrouwen met pijn bij vrijen kan helpen. “Dit kan verschillende oorzaken hebben”, vertelt Labrie. “Het kan komen door een te strakke bekkenbodem, maar het kan ook aan de overgang liggen, of een psychologische oorzaak hebben. Je wilt hier heel goed naar kunnen kijken en het niet zomaar even tussendoor doen. Daarom is het zo fijn dat de seksuoloog daar tijd voor heeft.”

Ook vrouwen met herhaaldelijke blaasontstekingen kunnen rekenen op een intensieve begeleiding, als ze daar behoefte aan hebben. “Vrouwen met specifiek deze klachten kampen vaak ook met psychologische problemen”, zegt Karssen. “Ze hebben het gevoel dat hun lichaam hen steeds in de steek laat en verliezen hierdoor vertrouwen. We hebben daarom een doktersassistent die is gespecialiseerd in rouwverwerking. Want rouwen gaat ook over verlies van gezondheid. Bij de doktersassistent kunnen patiënten hun verhaal kwijt. Het zorgt er niet voor dat hun klachten verdwijnen, maar ze kunnen er door de begeleiding misschien wel beter mee omgaan.”

Mensgerichte zorg

Patiënten maar ook artsen zijn enthousiast. “Het fijne is dat wij als artsen ook meer specialistische kennis opdoen door de samenwerking met anderen”, zegt Van der Veen tot besluit. “Hier gaat de kwaliteit van zorg door omhoog. We blijven onszelf continu ontwikkelen, en de samenwerking met anderen, vakgroepoverstijgend, opzoeken. Mensgerichte zorg staat altijd centraal. Ik ben heel blij dat we dat nu samen, op één locatie, kunnen doen.”

Bekkenbodemcentrum Spaarne Gasthuis

Aan het centrum zijn vier gynaecologen, vier urologen, vier continentieverpleegkundigen, vier doktersassistenten en een seksuoloog verbonden. Zij werken nauw samen met verschillende chirurgen, maag-, darm- en leverspecialisten en bekkenbodemfysiotherapeuten.

Meer informatie vind je op www.spaarnegasthuis.nl/specialisme/bekkenbodem-centrum