Sluiten
Thuis in
uw dossier

Bescherm de jonge huid

12-4-2018

Door Maureen Jonker

Dermatoloog

Met de zomer breekt voor kinderen een heerlijke periode aan waarin ze veel tijd buiten doorbrengen. Zon is goed voor je humeur, de botten en de weerstand. Maar… de jonge huid is nog kwetsbaar. Dus bescherm de kleine zonaanbidders goed.

 

Dermatoloog Maureen Jonker: “Iedereen moet oppassen met zon, de risico’s op huidkanker worden nog steeds erg onderschat. Maar bij kinderen komen beschadigingen door zonlicht extra hard aan. Onderzoek laat zien dat wie in zijn kindertijd een paar keer flink verbrand is geweest, later meer kans heeft op huidkanker. Vooral de kans op melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, neemt toe. Maar ook bij de ontwikkelingen van basaalcelcarcinomen, een vaker voorkomende en minder agressieve vorm van huidkanker, blijkt zonverbranding een belangrijke rol te spelen. Daarom is bescherming tegen de zon voor kinderen extra belangrijk en ouders moeten daarin echt hun verantwoordelijkheid nemen.”

Vermijd de zon

Met baby’s tot zes maanden oud kan direct zonlicht het beste helemaal vermeden worden. Houd de kleintjes altijd in de schaduw en gebruik een petje en parasol. Grotere kinderen kun je moeilijk helemaal uit de zon houden. Maar zonneschade is wel te voorkomen of te beperken. Bouw de blootstelling aan zonlicht langzaam op. Op die manier kan de huid wennen en een eigen beschermlaagje aanmaken. Vermijd verderblootstelling aan de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Dan is de zon op zijn krachtigst.

Smeren, smeren, smeren

Jonker: “Daarnaast, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: smeren, smeren, smeren! Gebruik bij kinderen altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, ongeacht het huidtype, en breng elke twee tot drie uur een nieuwe, dikke laag aan. Kinderen zien hoe hun ouders omgaan met bescherming tegen de zon. Geef ze dus zelf het goede voorbeeld.”