Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Cliëntenraad Spaarne Gasthuis betrokken bij spiegelgesprekken

Publiceerdatum

De afgelopen twee maanden zijn spiegelgesprekken gevoerd met patiënten en hun naasten van het Borstzorg centrum en het KinderDiabetesCentrum. Wat is het toch waardevol om op deze manier stil te staan bij hoe zij de zorg ervaren.

Bij de voorbereiding van een spiegelgesprek worden uitkomsten van patiëntenenquêtes meegenomen. Tijdens het gesprek wordt verdieping gezocht. Het uitgangspunt is, via het creëren van een veilige situatie, patiënten en naasten hun ervaringen te laten delen. Van die ervaringen kunnen de afdelingen leren. Wat gaat goed en vooral wat kan beter.

Medewerkers van de zorg zijn aanwezig als toehoorders. Zij luisteren naar alle ervaringen en op het laatst is er ruimte om nog een paar vragen te stellen.

De cliëntenraad schuift bij elk spiegelgesprek aan om mee te luisteren en gevoed te worden door haar achterban.

Het is goed om te horen dat patiënten en naasten van deze afdelingen zeer te spreken zijn over veel onderdelen van de zorg en begeleiding. Zo blijkt de 24/7 bereikbare hotline van het KinderDiabetesCentrum van onschatbare waarde te zijn voor de ouders van kinderen met diabetes. Dit vangnet geeft een enorm veilig gevoel. Men voelt zich daardoor echt ‘gehoord en gezien’. De gesprekken bevestigen ook dat patiënten verschillende wensen en behoeften hebben. En dat er andere belevingen kunnen zijn bij patiënten en hun naasten.

Een spiegelgesprek is, naast focusgroepen, het patiëntenpanel en patiëntenenquêtes, een methode om patiënten te laten participeren bij het verder ontwikkelen van de zorgverlening. Steeds vaker zijn spiegelgesprekken een onderdeel van ‘Samen Beslissen’. In 2019 heeft de cliëntenraad een ongevraagd advies aan de raad van bestuur gegeven om het voeren van spiegelgesprekken te stimuleren en opvolging van verbeterpunten goed te borgen in de organisatie. Het is fijn dat de vraag naar spiegelgesprekken na de coronaperiode weer toeneemt en goed om te zien is hoe zorgprofessionals zich nieuwsgierig openstellen voor nog verdere optimalisering van hun zorg en dienstverlening. Zodat patiënten én hun naasten zich nog meer gehoord, gezien en begrepen voelen.