Dementie op jonge leeftijd op de geheugenpoli
Publiceerdatum
Nederland telt naar schatting 10 tot 15 duizend mensen tussen de 45 en 65 jaar die lijden aan een vorm van dementie. Dementie op jonge leeftijd is lastig vast te stellen. Vaak vallen veranderingen in gedrag meer op dan problemen met het geheugen. Ook is de taal meer aangedaan, net als praktische vaardigheden en het plannen. Op jonge leeftijd wordt niet altijd aan dementie gedacht, maar eerder aan levensfaseproblematiek, overbelasting of angst en stemmingsklachten.
Uitgebreide voorbereiding op bezoek
Niki Schoonenboom, neuroloog in het Spaarne Gasthuis, onderzoekt of screenende testen al goed een onderscheid kunnen maken tussen wel of geen dementie bij patiënten onder de 70 jaar. Schoonenboom: “De test bevat onderdelen met vragen over taal, het geheugen, planningsvaardigheden en handelingen. Ook bereiden patiënten zich thuis voor op hun bezoek aan de geheugenpolikliniek. Ze vullen, samen met hun naasten, online vragenlijsten in over stemming en angstklachten en het dagelijks functioneren. Deze laatste vragenlijst is ontwikkeld in het Alzheimercentrum in Amsterdam en de implementatie ervan wordt bij ons getest. Patiënten zijn enthousiast. Dat komt omdat er nu meer tijd is tijdens het bezoek om andere relevante zaken te bespreken.
Werkwijze verbeteren met feedback
Het volgende onderzoek waar Schoonenboom mee bezig is gaat over motieven en verwachtingen van patiënten, huisartsen én specialisten bij verwijzing naar de geheugenpolikliniek. Deze verwachtingen kwamen niet overeen en gaven in het verleden soms problemen bij het eerste bezoek. Schoonenboom: “We wilden heel graag de werkwijze verbeteren, maar dat kan alleen met feedback. Daarom hebben we huisartsen uitgenodigd een enquête in te vullen. Met de gekregen feedback gaan we aan de slag.
De geheugenpolikliniek
De geheugenpolikliniek zit zowel in Haarlem Zuid als Hoofddorp en is bedoeld voor patiënten met klachten aan het geheugen, maar ook voor patiënten die veranderingen laten zien in gedrag, moeite hebben met taal, het overzicht verliezen of moeite krijgen met het herkennen van beelden. Een multidisciplinair team, bestaande uit een klinisch geriater, neuroloog, klinisch neuropsycholoog en een gespecialiseerd verpleegkundige onderzoeken gezamenlijk de patiënt om tot een diagnose en behandelplan te komen. Soms zijn de resultaten van het onderzoek zo duidelijk dat de diagnose dezelfde dag nog wordt gesteld.