Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Drugsgebruik tijdens festivalseizoen

Publiceerdatum

‘Steeds meer festivalbezoekers kiezen naast het biertje vaker voor een pil of zwaarder geschut’, kopt NU.nl op 27 juni 2019. Niet gek dat ook in het Spaarne Gasthuis met grote regelmaat patiënten met een intoxicatie door drugs worden gezien. Spoedeisende Hulp- arts Sophie Litjens waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s van drugsgebruik, die soms ernstige gevolgen hebben.

Sophie: “De gevaren bij overdosering, vervuilde drugs en de combinatie van drugs met alcohol worden vaak onderschat. Mensen weten vaak wel dat er risico’s zijn, maar lijken er soms vanuit te gaan dat dit hen niet zal overkomen. Denk hierbij aan bewusteloosheid en ademhalingsstoornissen na inname van gamma-hydroxybutyraat (GHB). Het effect van GHB wordt versterkt als iemand ook alcohol heeft gedronken, waarmee het risico op ademhalingsproblemen nóg groter wordt. Of alcohol in combinatie met een stimulerend middel zoals cocaïne. Dit kan leiden tot agressie en gevaarlijk gedrag. Deze groep patiënten komt met regelmaat onder politiebegeleiding op de SEH waarbij de patiënt zichzelf of anderen iets kan aandoen of al heeft aangedaan. Ook blijkt dat mensen onder invloed vaker onveilige seks hebben of achteraf spijt hebben van een seksuele ervaring. “Voor gebruik zou iedereen zich bewust moeten zijn van deze risico’s en deze dienen mee te nemen in de afweging, om wel of niet iets te gaan gebruiken’.

Middenin het festivalseizoen

De spoedeisende hulp van het Spaarne Gasthuis ziet wekelijks patiënten als gevolg van drugsgebruik. Sophie: “Vaak met klachten zoals onrust, het zien of horen van zaken die er niet zijn (hallucinaties), hoofdpijn, pijn op de borst, agressie of juist in comateuze toestand. Hiernaast kan iemand oververhit zijn of in reanimatiesetting op de SEH belanden. We zien deze patiënten uiteraard met name in de avond- en nachturen”. Hoeveel het er precies zijn, is niet bekend. “We zitten middenin het festivalseizoen en op de meeste festivals is goede medische opvang geregeld na onwelwordingen door drugs. Dit voorkomt dat veel patiënten op de SEH terechtkomen. Slechts een klein percentage belandt op onze spoedeisende hulp. Naast de recreatieve gebruikers op festivals, komen ook drugs gebruikende toeristen soms op de spoedeisende hulp terecht”.

Kun je drugs ook veilig gebruiken? Bijvoorbeeld lachgas, wat nu populair is?

Hot is het gebruik van lachgas, vooral onder jongeren tussen 20-24 jaar. Bij gebruik van grote hoeveelheden lachgaspatronen per dag/ week, is er kans op zenuwschade door vitamine B12 tekort. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de risico’s van lachgas voor de meeste gebruikers meevallen, mits recreatief en correct gebruikt. Deze zomer zal er een nieuwe risicotaxatie van lachgas verschijnen. Het Trimbos instituut raadt lachgas gebruik af; zeker in combinatie met alcohol kunnen er problemen ontstaan, zoals verdovende effecten met kans op geen goede ademprikkel en niet voldoende binnen krijgen van zuurstof, waardoor iemand kan omvallen.

Andere effecten van lachgas kunnen zijn: bevriezingsverschijnselen bij vullen van ballonnen, hoofdpijn, duizeligheid, hallucinaties en verslaving. Op lange termijn zijn effecten vermoeidheid, concentratieproblemen en duizelingen.

Door de recente excessen en de stijgende populariteit van lachgas als partydrug onder jongeren, maakt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zich zorgen en denkt het kabinet na over een verbod. Sommigen gemeenten hebben reeds een verbod ingesteld op de verkoop van lachgas.

Behandeling van symptomen

Sophie: “We behandelen de symptomen van drugs op het lichaam. Afhankelijk van de klachten ontslaan we de patiënt na een observatieduur op de SEH of nemen we deze op in het ziekenhuis, soms zelfs op de intensive care. Als iemand onrustig of agressief is, proberen we diegene gerust te stellen in een prikkelarme ruimte, echter bij hevige onrust en of agressie moeten we soms rustgevende medicatie toedienen. Heeft iemand pijn op de borst, door bijvoorbeeld gebruik van cocaïne, dan maken we een hartfilmpje en wordt er bloed geprikt. Deze mensen kunnen namelijk, hoe jong ook, een acuut hartaanval krijgen als gevolg van cocaïne gebruik. Bij oververhitting koelen we de patiënt en is vaak rustgevende medicatie en een opname op de intensive care nodig. Oververhitting is een potentieel levensbedreigende aandoening, zelfs al wordt er intensief behandeld. Bij personen onder de 18 jaar die met een alcoholvergiftiging op de kinderafdeling worden opgenomen volgt een afspraak met de kinderarts op de Brijderpoli in het ziekenhuis.

Op www.drugsinfo.nl kun je meer lezen over drugs, risico’s en gezondheid. Het is een website van het Trimbos instituut.

Stel gebruik uit

Sophie heeft ook een boodschap voor de jeugd die van plan zijn om drugs een keer uit te proberen: “Stel het gebruik uit. Alcohol en drugs hebben namelijk in jouw leeftijdscategorie nadelige effecten op de ontwikkeling van je hersenen en je lichaam. Veilig gebruik bestaat niet, aan elke drug zitten risico’s. Een keer proberen lijkt onschuldig maar na een keer gebruiken is de drempel laag om nog eens iets te proberen. Zit je in een vriendengroep waar regelmatig drugs worden gebruikt? Dan denk je dat iedereen weleens blowt/ pilletje slikt. Dit is niet waar: de meeste jongeren gebruiken geen drugs!”