Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Eerste Taalpunt geopend

6-9-2018

Vandaag is in de centrale hal in Hoofddorp het eerste Taalpunt Spaarne Gasthuis feestelijk geopend! Vanaf volgende week kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers hier terecht met al hun taalvragen.

De Taalpuntvrijwilligers bieden elke dinsdag en donderdag van 10:00 tot 13:00 hulp bij onder andere het begrijpen van medische informatie en het invullen van formulieren en vragenlijsten. Als daar behoefte aan is, kunnen de Taalpuntvrijwilligers mensen doorverwijzen naar het Taalhuis bij de bibliotheken in de regio om een cursus of taaltraject te volgen.

Waarom een Taalpunt in het ziekenhuis?

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Deze groep heeft niet alleen moeite met lezen en schrijven, maar ook met rekenen en digitale vaardigheden. Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterdheid een risicofactor vormt voor de gezondheid. Het niet goed (begrijpend) kunnen lezen van medische informatie en die vervolgens op de juiste manier toepassen, zorgt voor een slechtere gezondheid bij deze doelgroep. Het Spaarne Gasthuis wil daarom bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid. Met het Taalpunt bieden we een extra service aan patiënten of bezoekers die moeite hebben met het invullen van formulieren, het lezen van folders en bijsluiters, of die andere taalvragen hebben.

Landelijk Taalakkoord Werkgevers

Als werkgever heeft het Spaarne Gasthuis ook te maken met een groep medewerkers die minder taalvaardig zijn. Daarom sloten we ons tijdens de opening van het Taalpunt ook officieel aan bij het Landelijk Taalakkoord Werkgevers. Wethouder Ap Reinders van de gemeente Haarlemmermeer overhandigde daarvoor het Taalakkoordcertificaat aan Ivo van Schaik, voorzitter van de raad van bestuur. Hiermee laten we zien dat we ons ook als werkgever inzetten om de taalvaardigheid van de eigen medewerkers te vergroten.

Gedicht

Na de officiële opening verzorgde spoken word artist Smita James een optreden. Speciaal voor ons ziekenhuis en Taalpunt maakte zij een gedicht dat ze voordroeg. Zie hieronder een fragment uit haar voordracht:

Meer over

Taalpunt