Immuuntherapie AVL zeer succesvol bij darmkanker
Publiceerdatum
Vrijwel alle media berichten vanmorgen het positieve en baanbrekende nieuws uit het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL) in Amsterdam. Voor mensen met een bepaalde vorm van darmkanker (ca. 12-15%) blijkt kortdurende immuuntherapie voorafgaand aan de operatie zeer effectief. Het ziekenhuis voerde behandelingen uit bij patiënten met een zogenoemde MSI-tumor in een lokaal gevorderd stadium.
De bevindingen komen voort uit een studie die een aantal jaren geleden is gestart door internist-oncoloog Myriam Chalabi uit het AVL. Een aantal ziekenhuizen, waaronder het Spaarne Gasthuis, ondersteunden het onderzoek en opereerden patiënten na de immuuntherapie.
Genezen
De patiënten kregen in de maand voor de operatie twee kuren immuuntherapie. Bij 95 procent van de patiënten waren er nog maar 10 procent of minder kankercellen aanwezig op het moment van de operatie. Bij 68 procent waren er geen levende kankercellen meer te vinden en bleek de tumor volledig verdwenen te zijn ten tijde van de operatie. De kankercellen waren door het eigen afweersysteem opgeruimd. Bovendien is bij geen van de patiënten de kanker teruggekeerd in de gemiddeld ruim twee jaar dat ze zijn gevolgd. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine en worden baanbrekend genoemd.
Verbluffend resultaat
Chirurg Steven Oosterling van het Spaarne Gasthuis en zijn collega's opereerden tal van deze patiënten en hij beaamt de zeer goede uitkomsten. “Het is een ongelooflijk mooie ontwikkeling en de resultaten zijn verbluffend bij een groep patiënten die zich met een lokaal gevorderde vorm van darmkanker presenteerden. Twee jaar na de operatie zien we in een follow-up studie dat bij vrijwel niemand van de 111 patiënten de ziekte is teruggekeerd. Voor ons als artsen is dit natuurlijk het beste nieuws dat we aan patiënten kunnen geven. De bijwerkingen zijn gering als je het vergelijkt met de bijwerkingen van chemotherapie."