Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Je BMI berekenen; wat heb je eraan?

Publiceerdatum

De Body Mass Index (BMI) is de meest bekende methode om je vetniveau te meten. Het geeft de verhouding aan tussen je lengte en gewicht. De berekening hoef je gelukkig niet zelf te maken. Door je maten in te vullen in onze BMI-calculator ontdek je al snel of je ondergewicht, een normaal gewicht of overgewicht hebt. Hoewel wij deze index in het Spaarne Gasthuis gebruiken om een ruwe schatting te maken of een patiënt obesitas heeft, zegt je BMI niet veel over je gezondheid.

Vetverdeling en spieren

Bij de screening kijken we vooral waar het lichaamsvet zit; in de buik of alleen in de billen of benen? Ook kijken we naar de tailleomtrek. We weten namelijk dat er verschillende soorten vetweefsel zijn. Zo val je bij de billen en benen minder snel af na een operatie dan bij je buik. Naast onderhuids buikvet heb je het zogenaamde buik- en levervet. Dit heet visceraal vet en is vet rond de darmen. Het vet in de lever en rond de darmen, het slechtste vet, verdwijnt eerder bij afvallen dan onderhuids vet. Ten slotte zijn er mensen met veel spieren en minder vet en mensen met heel weinig spieren en veel vet. Zij kunnen dezelfde BMI-waarde hebben, terwijl veel spieren en minder vet gezonder is. De BMI is dus geen precieze maat voor hoeveel vet je hebt.

BMI en operatie

Bij een erg hoge BMI, boven de 40, heeft iemand altijd veel vetweefsel. Ook als zij of hij gespierd is. Mensen met een BMI boven de 40 kunnen langer gezond blijven door een maagverkleining of -omleiding. De voordelen van de operatie zijn dan groot. Bij mensen met een BMI tussen de 35 en 40, zien we vaak gezondheidsproblemen door het vet. Bij Baria Nederland opereren wij mensen met een BMI van 35 of hoger.

Gezondheid boven BMI

Eén van de meest gestelde vragen van patiënten na een operatie is vaak: ‘waarom val ik na mijn maagverkleining niet meer af en is mijn BMI nog steeds te hoog?’ We zien dan dat iemand van bijvoorbeeld 120 kilo en een BMI van 43 is teruggegaan naar 80 kilo en een BMI van 29. Wij stellen dan dat dit een mooi resultaat is, zeker als iemand zich fit voelt. Dit omdat we niet weten of het nog gezond is wanneer iemand nog meer afvalt. We zien namelijk vaak dat iemand die van een BMI van 43 naar 24 gaat lichamelijke klachten krijgt. Het doel van de maagverkleining is je gezond en goed te voelen. Het getal in het groene vakje van de Body Mass Index is niet het belangrijkste. Het is juist de balans tussen gewicht en je goed voelen die we samen met de patiënt proberen te vinden. We zien liever dat iemand op een gezonde manier geniet van het leven dan zich blind staart op zijn BMI.

Neem jij ook de stap?

De keuze voor een maagverkleining of -omleiding maak je niet zomaar. Heeft u een BMI van 40 of hoger en wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen? Plan dan eens een gratis info-date met een van onze verpleegkundig specialisten. Wij staan telefonisch of veilig in het ziekenhuis voor u klaar.