Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Kijkoperatie bij meniscus

Publiceerdatum

Problemen met de meniscus komen vrij veel voor. Hoe komt dat precies en wat is er aan te doen?

Een meniscus is een schijfje van soepel kraakbeen in de knie. Iedere knie heeft twee menisci tussen het boven- en onderbeen. Ze zijn belangrijk voor het soepel bewegen van het gewricht en doen dienst als schokdemper voor de knie. Bij jonge mensen is de meniscus stevig en elastisch. Hij wordt zwakker naarmate de leeftijd vordert. Bij oudere mensen kan een scheurtje in de meniscus al ontstaan als ze uit een auto stappen of tijdens het hurken. Bij jongere mensen zijn scheuren meestal het gevolg van een heftige draaibeweging van de knie. Vaak tijdens het sporten. We spreken daarom ook wel van een ‘voetbalknie’.

Klachten

Het scheuren van een meniscus doet vaak flink pijn. Daarna komt er meestal vocht in de knie. Die wordt dan geleidelijk dikker. Ook die zwelling kan pijn geven. Soms komt een stukje van een gescheurde meniscus tussen het gewricht klem te zitten, waardoor de knie ‘op slot’ gaat. Dan kan de knie opeens niet meer strekken of juist niet meer buigen. Orthopedisch chirurg Zwartelé: “Doordat een meniscus nauwelijks doorbloed is, zal een scheur meestal niet goed genezen. De klachten zijn dan blijvend en spelen bijvoorbeeld steeds op na het sporten. Vaak blijven mensen hier lang mee doorlopen, terwijl we er met een relatief eenvoudige ingreep wat aan kunnen doen. Tijdens een kijkoperatie maken we twee kleine sneetjes in de knie. Met een cameraatje kunnen we zien wat er precies aan de hand is en meteen behandelen. Vroeger, toen nog geen kijkoperaties werden verricht, werd meestal de hele meniscus weggehaald. Dat hoeft nu niet meer. Bij een scheur wordt nu meestal maar een klein deel van de meniscus verwijderd. Op die manier voorkomen we (verder) slijtage op latere leeftijd.”

Snel weer thuis en op de been

Een kijkoperatie bij een beschadigde meniscus is over het algemeen mogelijk in dagbehandeling. De kleine wondjes maken dat de patiënt snel weer naar huis kan en meestal ook weer snel aan het werk. Er volgt wel een revalidatietraject bij de fysiotherapeut of met thuisoefeningen om de knie weer goed sterk te maken.

Vera Dambeek onderging een operatie aan haar gescheurde meniscus en vertelt daarover: “Ik had het veel eerder moeten doen. Na lang aanmodderen ben ik nu eindelijk pijnvrij. Zes weken na de operatie kon ik al weer sporten. Ik heb er echt veel baat bij en overweeg nu sterk om ook mijn andere knie te laten behandelen”