Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Landelijke richtlijn bij verdenking prostaatkanker

Publiceerdatum

Een nieuwe richtlijn voor behandeling bij patiënten met verdenking op prostaatkanker is 30 jaunari j.l. landelijk ingegaan. Bij deze patiëntvriendelijkere werkwijze krijgen mannen met een verhoogd PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) in het bloed niet standaard weefselprikken (‘prostaatbiopten’), maar zal eerst een risico-inventarisatie worden verricht en nadien een MRI scan van de prostaat. In het Spaarne Gasthuis wordt sinds een jaar al op deze manier gewerkt en geeft deze richtlijn dus geen verandering in de huidige werkwijze.

Naar aanleiding van een persbericht dat 30 januari j.l. door de NOS werd verspreid, lijkt er namelijk sprake te zijn van een nieuwe werkwijze bij de analyse van patiënten met een verdenking op prostaatkanker. In de praktijk is deze werkwijze al langere tijd ingevoerd in de meeste ziekenhuizen, zo ook in het Spaarne Gasthuis. Daarnaast ontbreekt in de berichtgeving ook de nodige nuance. Zo wordt beweerd dat er minder hoeft te worden geprikt in de prostaat. Arjen Noordzij, uroloog in het Spaarne Gasthuis, legt uit; “Door het maken van de MRI-scan voorafgaand aan eventuele prostaatbiopten wordt er inderdaad bij minder mannen in de prostaat geprikt. Maar, als er op basis van de MRI beelden verdenking op prostaatkanker is en er geprikt moet worden, wordt er wel vaker geprikt om de diagnose duidelijk te krijgen.”

De huidige methode van prostaatbiopten gaat met naalden via de anus, een methode met circa 2-4% kans op een infectie met een ziekenhuisopname nadien. Komende week wordt er gestart met een veiligere en minder pijnlijke methode om deze prostaatbiopten te verrichten, namelijk via de huid tussen de balzak en de anus, genaamd het perineum. Hierbij is de kans op een infectie nihil en is dit ook minder pijnlijk voor een patiënt. Zo zijn we in het Spaarne Gasthuis altijd bezig de diagnostiek te verbeteren in kwaliteit om een patiënt zo snel mogelijk duidelijkeid te geven wat er speelt. Uiteraard met zo min mogelijk risico’s voor de patiënt. Tenslotte is, in tegenstelling tot de genoemde tijd in het bericht van de NOS, de weefseluitslag van de biopten in het Spaarne Gasthuis altijd binnen één week bekend.