Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Maagverkleining: “Motivatie is cruciaal”

Publiceerdatum

Kiezen voor een maagverkleining, dat doe je niet op een achternamiddag. De ingreep zelf valt mee, maar je leven na de operatie verandert nogal. Toch was er voor treinconducteur Kees van der Laan (64 jaar) geen twijfel: “Op een gegeven moment ben je er klaar mee, al dat gewicht dat je meesleept.

Alles geprobeerd, niks werkte

Kees was in zijn jeugd een fanatiek sporter: schoonspringen, waterpolo, voetballen. Maar nadat hij bij een duik in het zwembad ongelukkig op zijn rug terecht kwam, begon ‘de ellende’. Hij moest lang in een korset lopen, bezocht menig ziekenhuis, en ja, de kilo’s vlogen eraan: ‘Ik kon niet aftrainen en door mijn zwakke knieën bewoog ik minder. Het gevolg: steeds meer overgewicht en bijverschijnselen zoals te hoge bloedruk en cholesterol. Veel diëten gedaan, niks werkte. Je kledingmaat gaat van XL naar 2XL, en dan naar 3XL. Er zijn winkels die dat verkopen, dus je denkt: zo gek is dit niet.’

Kees had nieuwe knieën gekregen, maar dat betekende niet dat bewegen ineens makkelijker was: “Ik ging meer fietsen, met de hond wandelen of met de kleinkinderen stoeien, maar omdat ik amper nog spieren rondom de knieën had, viel dat niet mee. En mijn gewicht werd niet minder. Samen met mijn vrouw heb ik toen de knoop doorgehakt: maagverkleining.”

Vóór de operatie

Kees is onlangs geopereerd in het Spaarne Gasthuis dat de obesitaschirurgie en nazorg van het failliete MC Slotervaart overgenomen heeft. Kees’ besluit betekende dat hij een breed voortraject ging doorlopen: “Ik had zelf al een diëtist geraadpleegd, want je moet laten zien dat je echt wil. In het ziekenhuis volg je een aantal stappen: je krijgt voorlichting, praat met een psycholoog, chirurg, diëtist, internist, anesthesioloog, kortom, je gaat niet over één nacht ijs. En terecht, want je moet je leven echt gaan veranderen. Je motivatie is cruciaal.”

Kwestie van wennen

Van de operatie heeft Kees niks gemerkt: “Ik sliep hè. Geen pijn, alles picobello verlopen. Mijn hoge bloeddruk is wel enorm gekelderd. Daardoor ben ik soms draaierig. Ik heb het ook snel koud. Logisch, je hebt zogezegd minder kolen om dat lichaam warm te stoken. En ik moet zes keer per dag kleine beetjes eten, en niet drinken bij het eten. Allemaal goed te doen, hoor, een kwestie van wennen, je lichaam niet tarten.”

Na een maagverkleining verliest een patiënt gemiddeld een kilo per week. Uiteindelijk zal hij/zij een kwart tot een derde van het gewicht van voor de operatie kwijtraken. Kees: “Ik zie ernaar uit! Nog een kleine twee jaar werken en dan met een gezonder lichaam met pensioen. Kom maar op."