Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Nieuw leven | de juiste zorg

7-2-2018

Baby’s die vóór 37 weken zwangerschap geboren worden, noemen we premature of ook wel te vroeg geboren baby’s. Het zijn vaak kwetsbare kindjes en het Spaarne Gasthuis doet er alles aan om ze goed op weg te helpen.


Te vroeg geboren baby’s liggen meestal een tijdje op de couveuseafdeling. Ze krijgen daar ‘ontwikkelingsgerichte zorg’. Deze zorg is rond 1985 ontwikkeld in de Verenigde Staten. Ze is erop gericht om stressfactoren voor de baby minimaal te houden en de band met de ouders vanaf het prille begin te bevorderen.

Baarmoeder nabootsen

Tineke Klaver, verpleegkundige op de couveuseafdeling: “Kinderen die te vroeg geboren worden, missen een periode van rust en geborgenheid in de baarmoeder. En ze krijgen indrukken te verwerken waar ze nog niet aan toe zijn. De stress die dat oplevert heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling. Voor deze baby’s proberen we daarom een omgeving te creëren die zo veel mogelijk op de baarmoeder lijkt.” “In de baarmoeder ligt een kind in de ‘foetale houding’, met een gebogen ruggetje en de armpjes en beentjes gevouwen. In de couveuse proberen we deze houding na te bootsen met zachte en ondersteunende materialen waar het kindje tegenaan kan liggen. Het licht op de afdeling wordt gedimd en we proberen omgevingsgeluid zo veel mogelijk te beperken. Verzorgende handelingen sparen we op om ze vervolgens op één tijdstip uit te voeren. Zo storen we de baby het minst. En als we de baby benaderen doen we dat met langzame, vloeiende bewegingen. We wekken het kindje bijvoorbeeld door rustig een hand op het lijfje te leggen en er zachtjes tegen te praten, zodat het de kans krijgt rustig wakker te worden.”

Ouders betrekken

Ook de ouders worden betrokken bij de ontwikkelingsgerichte zorg. Tineke: “Het bevorderen van hechting is juist bij couveusekindjes heel belangrijk. Als de gezondheid van het kindje het toelaat, leggen we het knus en warm met zijn buikje tegen de ontblote borst van vader of moeder. Dat heet ook wel buidelen of kangoeroeën. Goed voor de baby, maar ook heel fijn voor de ouders.”

Extra ondersteuning

In veel gevallen houden te vroeg geboren kindjes gelukkig niks over aan hun vroege start. Maar er is, vooral bij erg vroeg geboren kinderen, wel kans op problemen bij hun ontwikkeling. Dat speelt ook bij kinderen die rondom de bevalling ernstig zuurstoftekort hebben gehad. Kinderen die bij hun geboorte 32 weken of jonger waren, of die anderszins een moeilijke start hebben gemaakt,worden door de kinderartsen van het Spaarne Gasthuis goed in de gaten gehouden. Daarvoor bestaat een speciale polikliniek waarin specialisten uit verschillende disciplines samenwerken. Het doel is om eventuele ontwikkelingsproblemen bij deze kinderen vroegtijdig op het spoor te komen, zodat behandeling of ondersteuning tijdig gestart kan worden.

Ontwikkelingspoli

In de poli werkt een kinderarts-neuroloog samen met twee kinderfysiotherapeuten. Sommige kinderen worden ook gezien door een kinderpsycholoog. Op deze manier worden zowel de mentale als de motorische ontwikkeling van deze kinderen gevolgd en zo nodig bijgestuurd. Ouders waarvan het kind op de couveuseafdeling heeft gelegen, krijgen bij het vertrek een afspraak mee voor deze polikliniek. De eerste levensjaren komen de kinderen op een aantal vaste momenten naar de ontwikkelingspoli. Daarna volgen zo nodig jaarlijkse controles tot de leeftijd van 2,5 jaar. Kinderarts-kinderneuroloog Nienke Scheurer: “Deze poli heeft een preventief karakter. Daardoor kunnen we eventuele problemen al heel vroeg signaleren. Dat is belangrijk. Kwetsbare baby’s krijgen daarmee een optimale ontwikkelingskans”