Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Nieuwe duurzame en patiëntvriendelijke MRI

Publiceerdatum

Het Spaarne Gasthuis heeft als eerste ziekenhuis in de Benelux een patiëntvriendelijke MRI in gebruik genomen voor onderzoeken zonder helium. Voordelen zijn meer rust voor patiënten door een prettige beleving met licht en geluid; door snellere techniek hebben artsen meer tijd voor de patiënt en het apparaat is een productievere scanner met slechts 7 liter helium in plaats van 1500 liter.

Duurzaam

Bart Titulaer, klinisch fysicus van het Spaarne Gasthuis, legt uit: “Onze oude 17 jaar oude MRI was aan vervanging toe. We hebben gekozen voor de Philips Ingenia Ambition 1.5T MRI omdat deze veel sneller betere beelden kan opnemen. Het systeem heeft nog nauwelijks helium nodig, vergt minder onderhoud en is zo’n 2000 kilo lichter dan de oude. Daarnaast waren gebruiksgemak en standaardisatie erg belangrijk voor de keuze door het ziekenhuis. We gaan nu samen met Philips uitzoeken hoe we al deze technieken samen het beste in kunnen zetten.”

“In een vergrijzende samenleving waarin chronische aandoeningen tot meer MR-onderzoeken en langere wachttijden leiden, is het van belang dat onze innovaties radiologie-afdelingen helpen om te gaan met de toenemende druk”, aldus Jo Bostyn, Business Manager bij Philips Benelux. “Ik ben er trots op dat we met de installatie van de nieuwste Ingenia Ambition 1.5T, met de versnellingstechniek Compressed Sense, in het Spaarne Gasthuis kunnen bijdragen aan snellere en meer comfortabele MR onderzoeken voor zowel patiënt als personeel”.

Rust en betere resultaten

In de nieuwe MRI is de ruimte waarin de patiënt komt te liggen iets groter. De patiënt ligt minder dicht op de machine en dat geeft een prettiger gevoel van ruimte. “Dat is belangrijk,” zegt Bart Titulaer, ”want de patiënt moet zo stil mogelijk liggen en dat lukt beter wanneer de ruimte prettiger is voor deze patiënt. Ook kan de patiënt op een beeldscherm zien hoelang het onderzoek nog duurt en hoe lang iemand op een bepaald moment zijn adem moet inhouden.” Dit gevoel van controle zorgt dat mensen rustiger in de MRI liggen waardoor het onderzoek vaker goed afgerond wordt.

De nieuwe MRI bevat ook diverse software die het gehele patiëntonderzoek versnelt, inclusief het scannen in 2D en 3D, tot wel 50% met een nagenoeg gelijkwaardige beeldkwaliteit. Daardoor heeft het personeel meer tijd om zich te richten op wat het belangrijkste is: het verbeteren van patiëntzorg.

MRI in het Spaarne Gasthuis

In het Spaarne Gasthuis staan 4 total body MRI’s (voor het hele lichaam) in de locaties Haarlem Noord, Haarlem Zuid en Hoofddorp. In Hoofddorp staat de nieuwste MRI. In Haarlem Noord staat ook nog een zogenoemde extremiteiten MRI, voor polsen, enkels en knieën.

Wat doet een MRI?

Een MRI (afkorting van: magnetic resonance imaging) is een grote magneet met een gat erin. De patiënt wordt in dat gat geschoven en via de elektromagnetische straling worden scans gemaakt. Het gaat om niet gevaarlijke straling; ook is het geen röntgenstraling. De artsen krijgen via de scans informatie over anatomie en fysiologie van de organen, bloedvaten, botten, spieren, pezen en zenuwen.

1 In vergelijking met Philips-scans zonder Compressed SENSE. Resultaten van casestudy’s bieden geen voorspellingen voor resultaten in andere gevallen. Resultaten in andere gevallen kunnen variëren.