skipToContentskipToFooter

Onderzoek maakt behandeling beter

publishDate

Om nieuwe, betere behandelingen zo snel mogelijk bij de patiënt te krijgen, doen we in het Spaarne Gasthuis wetenschappelijk onderzoek. “Een nieuwe behandeling moet eerst goed onderzocht én getest zijn”, vertelt oncoloog en hematoloog Ilse Houtenbos. “Dat doen we met onderzoek. Patiënten werken hier vrijwillig aan mee. We hebben alleen al bij oncologie en hematologie zo’n vijftig onderzoeken lopen.”

Houtenbos is bijvoorbeeld betrokken bij onderzoek naar een nieuwe vorm van chemotherapie voor patiënten met uitgezaaide darmkanker. “Het gaat om een therapie die meer gericht is op de specifieke tumor en daardoor minder bijwerkingen zou hebben. Met testen in de praktijk willen we zien of deze behandeling beter werkt dan de standaard chemotherapie en wat de voordelen voor de patiënt zijn.”

Meedoen voor anderen

Patiënten die aan de onderzoekeisen van de soort kanker, leeftijd en geslacht voldoen, kunnen gevraagd worden of ze mee willen doen. “Meedoen is altijd vrijwillig. Het betekent ook niet automatisch dat je de nieuwe behandeling krijgt. Om verantwoord te kunnen testen, bepaalt de computer wie de nieuwe en wie de bestaande behandeling krijgt”, vertelt Houtenbos. Haar ervaring is dat patiënten vooral meedoen zodat behandelingen in de toekomst beter zijn. Soms hopen ze dat ze worden ingeloot voor het nieuwe middel, zodat ze er zelf voordeel van kunnen hebben.

Eerst bewijzen

De nieuwe middelen mogen bijna nooit aan patiënten die niet meedoen aan het onderzoek worden gegeven. “Het duurt minimaal drie jaar voordat zo’n onderzoek is afgerond. Pas als is bewezen dat een behandeling of geneesmiddel beter is, komt het op de markt.” Houtenbos werkt mee aan een onderzoek waar patiënten al wel direct wat aan kunnen hebben. “We doen mee aan een landelijke studie naar DNA-afwijkingen. Als we bij een darmtumor van een deelnemer een DNA-afwijking zien waarvoor een leukemiemiddel kan helpen, mogen we dat al wel aan de darmkankerpatiënt voorschrijven. Dat kan alleen omdat we meedoen aan deze studie.”

Topklinisch: veel onderzoek

Als topklinisch ziekenhuis doet het Spaarne Gasthuis veel onderzoek. “We hebben hiervoor allerlei ondersteuning in huis, van onderzoekers tot speciale computerprogramma’s. Zo helpen we mee om nieuwe behandelingen sneller bij patiënten te krijgen. Een ander voordeel is dat wij een nieuwe behandeling alvast goed leren kennen, en bijvoorbeeld weten wat bijwerkingen zijn en ervaring opdoen met het voorschrijven en toedienen.”