Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Onderzoek naar vaccin voor baby's tegen RS-virus

Publiceerdatum

Het vaccin dat baby’s moet beschermen tegen het RS-virus lijkt goed te werken. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek dat wereldwijd wordt uitgevoerd bij 7.400 moeders en hun pasgeboren kind.

BRON: Haarlems Dagblad 19 november 2022

 „De eerste resultaten zijn veelbelovend”, zegt Marlies van Houten, kinderarts en een van de hoofdonderzoekers naar het vaccin in het Spaarne Gasthuis in Haarlem. „Ze laten zien dat het vaccin er met name voor zorgt dat minder kinderen ernstige luchtweginfecties krijgen door het RS-virus.”

Door het vaccin worden de antistoffen die de moeder produceert, via de placenta naar de baby overgedragen. Dit betekent volgens de kinderarts dat baby’s in hun meest kwetsbare periode de eerste drie maanden — dankzij het vaccin beter beschermd zijn tegen het Respiratoir Syncytieel (RS) virus.

Het virus zorgt bij volwassenen voor verkoudheidsklachten, maar bij pasgeborenen kan het leiden tot grote benauwdheid waarbij opname in het ziekenhuis en soms zelf beademing nodig is. Van Houten: „Ook voor de beddendruk op de afdeling kindergeneeskunde, die met name in de winterperiode mede door het RS-virus flink kan oplopen, is het dus goed nieuws dat het vaccin lijkt te werken.”

Aan het onderzoek in het Spaarne Gasthuis doen 77 vrouwen mee, waarvan de laatste in maart 2022 is bevallen. Wereldwijd is de laatste baby geboren op n november 2022 en worden pasgeborenen gevolgd tot eind november 2023. Een deel van de vrouwen kreeg tijdens de zwangerschap het door Pfizer ontwikkelde vaccin toegediend, het andere deel een placebo. De deelnemers, die één of twee jaar worden gevolgd, wisten vooraf niet welke van de twee ze toegediend kregen.

Boekje

Na de bevalling is navelstrengbloed afgenomen. De moeders houden een boekje bij of hun kind symptomen van een luchtweginfectie vertoont. Van Houten: „Als dat het geval is, wordt een swap afgenomen om te kijken of er wel of geen sprake is van het RS-virus.”

De definitieve resultaten van het onderzoek zijn pas eind dit jaar bekend. Volgens Marlies van Houten kan het daarna nog wel een paar jaar duren voordat het vaccin (RSVpreF) voor alle moeders toegankelijk wordt. „Diverse instanties als de EMA en de Gezondheidsraad moet het eerst nog goedkeuren”, aldus de kinderarts.