Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Onjuiste informatie over medicatie voor obesitas

Publiceerdatum

Afvallen met medicijnen, we hebben er snel een mening over. Jarenlang werd er bijna niet over gesproken, maar tegenwoordig vindt iedereen er iets van. En er gaan veel vragen en verhalen rond over dit onderwerp. Gaan mensen ongezonder eten als obesitasmedicijnen in het basispakket komen? Zijn maagomleidingen niet meer nodig in de toekomst? Gebruiken bekende (film)sterren of influencers misschien al Ozempic?

Victor Gerdes, internist in het Spaarne Gasthuis: “Opvallend veel mensen met overgewicht weten niet echt wat een galsteen of een longembolie is, maar de medicijnen Saxenda, Mysimba, Ozempic, Xenical, Wegovy en Mounjaro noemen ze moeiteloos op. In nieuwsberichten, video’s en contacten op social media vinden ze die informatie als ze willen afvallen. In de spreekkamer moet ik over dit onderwerp vaak eerst misvattingen rechtzetten voor ik het over mogelijkheden kan hebben."

Online gaan er veel verhalen en mythes rond over obesitasmedicijnen. Bronnen zijn niet volledig en spreken elkaar tegen. "Een mythe gaat bijvoorbeeld over het veranderde gezicht bij het afslankmiddel semaglutide. In mijn spreekkamer krijg ik letterlijk de vraag: krijg ik dan ook zo’n ‘Ozempic face’? En ook al is het gewichtsverlies bij semaglutide bij sommige mensen heel groot, dat is echt de uitzondering. Meestal is dat niet meer dan 10%, maar mensen horen wat ze willen horen.”

Geen wondermiddel

“Als je eenmaal goed bent afgevallen, wordt het allemaal makkelijker. Met dat beeld komen ook veel mensen de spreekkamer binnen. Ze denken dat bewegen en gezond eten dan makkelijk vol te houden zijn omdat je je beter voelt. Ze gaan er daarbij vanuit dat het medicijngebruik tijdelijk is. Dat beeld wordt versterkt doordat klinieken ook tijdelijke kuren aanbieden. We weten inmiddels echter beter: bijna iedereen die stopt met de medicijnen komt weer fors aan."

Wat geen mythe is, is dat de ideeën over de beste behandeling van obesitas aan het verschuiven is. Steeds meer behandelaren zien de noodzaak van een goed doordachte behandeling. Ze zien wat het voor iemand betekent als gewichtsverlies duurzaam is. “De medicijnen moeten echter niet worden gezien als wondermiddel. Om af te vallen is een leefstijlverandering nog steeds de basis. Heeft dat onvoldoende effect? Dan kunnen medicijnen daarbij ondersteunen, maar alleen als ook de leefstijl wordt aangepakt.”