Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Oog voor de fysieke belasting van musici

Publiceerdatum

Deze zomer werd Marieke Wenink geopereerd aan haar schouder; haar supraspinatuspees was gescheurd. Dat is natuurlijk voor niemand prettig, maar voor haar misschien nog net iets meer: Marieke verdient haar brood namelijk als altvioliste bij het Gelders Orkest. Het is dus belangrijk dat zij haar schouder zo snel mogelijk weer optimaal kan bewegen.

Na haar operatie kon Marieke als een van de eerste patiënten terecht op het musicispreekuur van het Spaarne Gasthuis in Heemstede. Een spreekuur speciaal voor professionele en amateurmuzikanten die kampen met blessures of gezondheidsklachten. Dat dat nodig is, blijkt wel uit het proefschrift van aios orthopedie Laura Kok, een van de initiatiefnemers van het spreekuur. Maar liefst 90 procent van de conservatoriumstudenten heeft last van blessures. Violisten en altviolisten hebben het meeste last, gevolgd door cellisten en houtblazers.

Geen medische begeleiding van musici

Tot voor kort was de begeleiding en zorg voor hen beperkt: de meeste artsen weten niet goed wat het lichaam van een violist moet kunnen om zijn of haar vak te kunnen uitoefenen. Vergelijk je dat met de sportwereld dan zie je iets heel anders: elke orthopedisch chirurg weet welke eisen een voetballer stelt aan zijn of haar lichaam, en vaak worden sporters ook nog eens begeleid door een team van medische professionals.

Gevolgen van blessures zijn niet bekend

Die begeleiding mist Marieke zeker in haar beroepsgroep. “Er is nog te weinig oog voor de fysieke en psychische belasting van ons vak. Wij hebben geen medische begeleiders die met ons meereizen, die ons masseren bij pijntjes of die weten wat je wel en niet kan doen bij een blessure. Daarnaast begrijpen artsen niet altijd wat een blessure of een operatie voor jou als muzikant betekent.”

Begrip en duidelijkheid zijn belangrijk

Op het musicispreekuur vond Marieke wel dat begrip. “Op het musicispreekuur weten ze als geen ander wat altviool spelen fysiek gezien inhoudt. Welke spieren en pezen je gebruikt bij welke beweging. Ook is er veel begrip voor het feit dat je snel weer wilt beginnen. Maar tegelijkertijd hebben ze duidelijk in de smiezen dat de belasting van een musicus in veel gevallen te vergelijken is met een topsporter. Zo zei mijn arts Arthur van Noort: ‘Een topsporter met dezelfde blessure en een operatie heeft een jaar nodig om weer wedstrijdfit te zijn; waarom zou dat bij jou anders zijn?’ Dit hielp mij heel erg te beseffen dat ik tijd moest nemen voor mijn herstel”.