Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Regie over je eigen ziekte

Publiceerdatum

Deze zomer start in het Spaarne Gasthuis de pilot Thuismonitoring. Hierbij monitoren verpleegkundigen patiënten met een chronische ziekte op afstand. De vakgroepen reumatologie en neurologie doen mee. “Dit is wat mij betreft dé zorg van de toekomst.”

Niet meer vrij moeten nemen van je werk om naar het ziekenhuis te komen, maar zelf met een kop thee op de bank een vragenlijst invullen over je gezondheid. Binnenkort kunnen patiënten met een chronische ziekte voor deze optie van monitoring op afstand kiezen. Het gaat dan vooral om patiënten die stabiel zijn, legt reumatoloog Paul Klarenbeek uit. “Reuma is een ziekte die een hele tijd rustig kan zijn. Dan hoef je niet per se naar het ziekenhuis te komen. Met deze nieuwe manier van zorg verlenen ben je als patiënt niet langer gebonden aan de agenda van de zorgverlener, maar heb je de regie over je eigen ziekte.”


En daar is behoefte aan, ziet Sanne van Kempen, programmacoördinator van de Juiste zorg op de juiste plek, waaronder diverse projecten vallen. “Naast het feit dat het een uitkomst is voor veel stabiele patiënten, haalt het ook wat van de werkdruk af van specialisten”, vertelt ze. “Vanuit de afdeling strategie denken we altijd na over hoe we de zorg zo toegankelijk mogelijk kunnen houden. En met de capaciteitsproblemen en de vergrijzing is dat niet altijd gemakkelijk. Met deze nieuwe werkwijze zorgen we ervoor dat minder mensen onnodig naar het ziekenhuis komen, terwijl we wel de best mogelijke zorg blijven verlenen.”

Vinger aan de pols

De zorg bestaat uit monitoring op afstand: patiënten vullen via een vragenlijst in hoe het met ze gaat en via de app ontvangen ze van hun behandelaar verzoeken tot bijvoorbeeld bloedprikken of bloeddrukmeten. “Wij krijgen deze vragenlijst binnen en beoordelen hem”, vertelt Tessa van der Lans, als een van de twee verpleegkundigen verbonden aan de pilot. “Als er vragen of zorgen zijn, spelen we die door naar de behandelaar en wordt er contact opgenomen. Ook bij spoed kunnen patiënten altijd bellen en snel terecht op de poli van hun behandelaar. Maar als er geen bijzonderheden of vragen zijn, ronden we het consult af. Hierdoor kunnen er veel poliklinische bezoeken uitgefilterd worden, terwijl we toch een vinger aan de pols houden.”


En dit blijkt te werken, laten twee vergelijkbare ziekenhuizen zien: het Jeroen Bosch en het Isala. “Zij zijn al verder in dit proces en vertellen ons dat ze door de nieuwe manier van werken sneller doorhebben dat de ziekte opvlamt”, vertelt Sanne. “Daardoor kunnen ze soms zelfs opnames voorkomen. Thuismonitoring is een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek.” 

Meer lucht

De pilot duurt zes maanden, waarna de resultaten geëvalueerd zullen worden. “Ik heb er alle vertrouwen in”, sluit Paul Klarenbeek af. “De patiënten die ik heb gevraagd om mee te doen zijn heel enthousiast. Dit is wat mij betreft de zorg van de toekomst: we besteden tijd aan jou als chronische patiënt als dat nodig is, en houden je in de tussentijd goed in beeld. En het geeft ons als specialist meer lucht, meer flexibiliteit en – heel belangrijk – meer tijd voor de zorg aan mensen die dat meteen nodig hebben.”