Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Samen innoveren

Publiceerdatum

Operaties door robots, pijnbestrijding met een Virtual Reality-bril en snel data analyseren met slimme software. Innovatie in de zorg heeft in een korte tijd zijn plek op de markt veroverd. En zo ook in het Spaarne Gasthuis. Om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, krijgen we hulp van Smart City Haarlem in de vorm van een speciaal opgezet innovatieprogramma.

Innovatie in de zorg

Tijd om kennis te maken met Daniël van den Bor, als innovator verbonden aan Smart City Haarlem. ‘’We zien allemaal dat de wereld snel verandert. Dit heeft impact op ons dagelijks leven en de manier waarop we met elkaar omgaan. Ook voor het ziekenhuis geldt dat technologische ontwikkelingen de werkwijze in het ziekenhuis beïnvloeden.’’ De wensen van patiënten veranderen. Zij willen bijvoorbeeld steeds meer eigen regie en dichterbij huis geholpen worden. Zorginnovaties zoals e-health toepassingen maken dit steeds makkelijker. Smart City Haarlem koppelt 7 jonge bedrijven aan ons ziekenhuis om samen aan de slag te gaan met innovatie.

Innovatieprogramma

Daniel voerde gesprekken met artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers uit het Spaarne Gasthuis. Hoe kunnen we de zorg voor onze gasten beter maken? Wat willen we bereiken en welke uitdagingen moeten we hiervoor aangaan? Uit deze gesprekken ontstonden 7 thema’s. Elk thema gaat over een stukje zorg waar de patiënt of bezoeker mee te maken heeft. Zo’n thema is bijvoorbeeld mobiliteit. Hoe vind je op een makkelijke manier de weg in het ziekenhuis? Ruim 40 ideeën stroomden binnen. Afkomstig van jonge bedrijven, maar ook van eigen medewerkers. En nu? Daniel: ‘’Inmiddels hebben we 7 ideeën gekozen. De komende maanden gaan we aan de slag op verschillende afdelingen.”

Partnerparticipatie

Een van de ideeën waar we mee aan de slag gaan is afkomstig van onze eigen college, verpleegkundige Fatima Echadi van de afdeling interne geneeskunde. In haar dagelijkse werk ziet zij hoe partners, familie en mantelzorgers nog te weinig betrokken worden bij de zorgverlening en nazorg. Dat kan beter. Fatima bedacht daarom het partnerparticipatie-project. Een systeem waarbij de sociale kring van een patiënt tijdens opname en na ontslag veel meer wordt betrokken. Door naasten beter voor te bereiden met de juiste informatie kunnen heropnames voorkomen worden. “Het innovatieprogramma helpt Fatima bij de te nemen stappen en verbindt haar aan partijen die een dergelijk systeem samen met haar kunnen ontwikkelen.”

En zo zijn er nog 9 andere ideeën van deelnemers die meedoen aan het innovatieprogramma. Wat zijn hun ideeën? Dat lees je op www.spaarnegasthuis.nl/innovatieprogramma.

Over Smart City Haarlem

Smart City Haarlem stimuleert de ontwikkeling van innovaties in de regio Haarlem en Haarlemmermeer. Niet alleen binnen de zorg, maar op alle gebieden die voor de maatschappij van belang zijn. Wij helpen gemeente, inwoners en bedrijven de druk op de maatschappij te verminderen. Bijvoorbeeld met innovatieprojecten, zoals nu in het Spaarne Gasthuis.