Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Sanne helpt AYA zorg opzetten in het Spaarne Gasthuis

6-4-2021

Als je 23 bent en je krijgt te horen dat je kanker hebt dan heb je andere vragen en zorgen dan wanneer je 50 bent. Bijvoorbeeld over je vruchtbaarheid en of je nog wel een hypotheek kunt afsluiten. Dat klinkt heel logisch. Toch is niet in ieder ziekenhuis deze leeftijdsspecifieke zorg geregeld. Het Spaarne Gasthuis in heel erg trots op de speciale AYA zorg die vanaf april gegeven gaat worden.

 

Knobbel in oksel

Sanne: “Toen ik 23 was, voelde ik een knobbel in mijn oksel. Ik kreeg een echo en werd doorverwezen naar de oncoloog. Die onderzocht mij uitgebreid en uiteindelijk kreeg ik de diagnose lymfeklierkanker. Ik werd 15 keer bestraald. Zes weken na de bestraling en hadden we een PET/CT scan en kregen we een positieve uitslag. Wat een rollercoaster. Maar nu begon het eigenlijk pas.”

Zoveel vragen

“De medische zorg in het Spaarne Gasthuis was heel erg goed. Ik had het volste vertrouwen. Vijf maanden na het ontdekken van de knobbel werd ik schoon/genezen verklaard. Wat ik miste in het Spaarne Gasthuis was aandacht voor de impact die kanker had en nog steeds heeft op mijn leven. Re-integreren op het werk, vragen over mijn vruchtbaarheid – het stond niet op de agenda. Ik had zoveel vragen.”

Toen ontdekte ik AYA

“AYA ontdekte ik online. Het viel mij op dat deze organisatie zich hard maakt voor heel veel onderwerpen waar ik ook mee kampte. AYA is een organisatie die zich inzet voor goede behandeling en begeleiding voor jonge mensen met kanker, mensen van 18 tot 35 jaar. Voor mij betekende AYA hulp bij praktische vragen die ik had over het opbouwen van mijn werk. Ik bezocht een AYA bijeenkomst in de VU en sprak daar met een verpleegkundige. Daar kreeg ik zulke fijne tips. Dat gunde ik toekomstige patiënten van het Spaarne Gasthuis ook.”

AYA stopt niet als je genezen bent

“AYA stopt niet als je geen ‘patiënt’ meer bent. Ook als je genezen bent kan AYA je goed helpen. Zij faciliteren lotgenotencontact als je daar behoefte aan hebt. Bieden praktische hulp. Maar ook kan je praten over de psychische klap die je krijgt nadat je kanker hebt gehad. Ik gun elke (jonge) patiënt iemand om te praten en lastige vragen weg te nemen. Het zou mij erg geholpen hebben als het er was geweest tijdens mijn ziekte. Daarom heb ik me er ook hard voor gemaakt om, samen met het AYA-team, de AYA zorg op te zetten. Dit is iets waar we heel trots op mogen zijn.”