Spaarne Gasthuis en ambulance digitaliseren gegevensuitwisseling
Publiceerdatum
Het Spaarne Gasthuis maakt sinds kort gebruik van een koppeling tussen het ambulancesysteem en het elektronisch patiëntendossier van het ziekenhuis. De koppeling zorgt ervoor dat ritinformatie vanuit de ambulance wordt doorgestuurd naar het dossier van de patiënt. Hierdoor zijn spoedzorgverleners in het ziekenhuis snel op de hoogte van de gezondheidstoestand van de patiënt in de ambulance. Dit levert belangrijke tijdswinst op wanneer iedere seconde telt.
Informatie direct in dossier
Als de patiënt al bekend is in het ziekenhuis, dan wordt de informatie bovendien direct toegevoegd aan het dossier van de patiënt. Is de patiënt nog niet bekend, dan kan de zorgmedewerker gemakkelijk een dossier aanmaken en de ritinformatie koppelen. Voordat de koppeling tot stand kwam, maakte de ambulanceverpleegkundige een print van de ritinformatie die tijdens de overdracht van de patiënt pas overhandigd werd aan de spoedzorgverleners van het ziekenhuis. Nu heeft de zorgverlener deze informatie al voordat de patiënt binnenkomt.
Koppeling gebouwd door externe en interne samenwerking
Om deze gegevensuitwisseling voor elkaar te krijgen, moet informatie vanuit de verschillende regionale ambulancevoorzieningen (RAV) via de Landelijke Server Digitale Vooraankondiging (LSDV) bij de juiste patiënt in het elektronisch patiëntendossier ingelezen worden. Om dit te realiseren is er nauw samengewerkt met externe partijen zoals het UMC Groningen (UMCG werkt al op deze manier en heeft haar ervaringen gedeeld), de ambulancevoorzieningen GGD Kennemerland en Witte Kruis, en leveranciers Epic en Enovation.