Sluiten
Thuis in
uw dossier

Spaarne Gasthuis financieel gezond

26-10-2018

Deze week is er erg veel nieuws over het faillissement van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de financiële gezondheid van het Spaarne Gasthuis.

Accountantsorganisatie BDO bekijkt ieder jaar de financiële prestaties van algemene ziekenhuizen. Die kennis en cijfers worden gedeeld in het rapport Benchmark Ziekenhuizen dat afgelopen week is uitgebracht. Dat maakt dat we kunnen zien hoe het Spaarne Gasthuis het financieel doet ten opzichte van andere ziekenhuizen.

Spaarne Gasthuis scoort een 10

Over 2017 scoren ziekenhuizen gemiddeld een 7,2 voor financiële gezondheid. In 2016 was dat een 7,1. In totaal deden 66 ziekenhuizen mee aan het onderzoek. Het Spaarne Gasthuis staat op plek 12 met een 10 als rapportcijfer.

Is het Spaarne Gasthuis een systeemziekenhuis?

In het NOS Jounaal werd vandaag gesproken over de term systeemziekenhuis. Een ziekenhuis is een systeemziekenhuis als er in de nabije omgeving geen ander ziekenhuis is waar mensen in spoedsituaties binnen 45 minuten terecht kunnen. In zo’n geval zou de overheid (of verzekeraars) moeten helpen het ziekenhuis open te houden. Anders ontstaan er gevaarlijke situaties omdat mensen in noodsituaties niet op tijd in een ziekenhuis kunnen zijn. Volgens deze definitie is het Spaarne Gasthuis geen systeemziekenhuis. Het is echter ondenkbaar dat omliggende ziekenhuizen het verzorgingsgebied van het Spaarne Gasthuis van een half miljoen mensen kunnen overnemen. In die zin is het Spaarne Gasthuis wel een systeemziekenhuis.

Geen reden voor zorgen

Het Spaarne Gasthuis is al meerdere jaren financieel gezond. Kees Wolse, lid raad van bestuur zegt er in het rapport het volgende over: “Als Spaarne Gasthuis willen we graag financieel gezond blijven. 2017 was het derde jaar dat we afsloten met een mooi financieel resultaat. We vinden het belangrijk financiële reserves te hebben. Met investeringen op het gebied van bijvoorbeeld ICT, innovatie en gebouwen is ons ziekenhuis goed voorbereid op de toekomst.”