Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Spaarne Gasthuis vraagt aandacht voor reumatische voet

Publiceerdatum

In totaal hebben bijna 270000 Nederlanders reumatoïde artritis (RA). En per jaar komen daar ongeveer 12000 mensen bij. De ziekte begint meestal tussen het 20ste en 40ste levensjaar en blijft dan levenslang aanwezig (chronisch). Met een voorlichtingsavond op woensdag 12 oktober over de ‘reumatische voet’ staat het team reumatologie van het Spaarne Gasthuis stil bij Wereld Reuma Dag.

Saskia ten Wolde, reumatoloog bij het Spaarne Gasthuis legt uit: “Reuma is een verzamelnaam voor vele verschillende aandoeningen aan spieren, gewrichten, pezen en botten. Er bestaan een paar grote groepen reuma. Bijvoorbeeld artrose, ontstekingsreuma, jicht, osteoporose en weke delen-reuma. Reumatoïde artritis (RA) is een vorm van ontstekingsreuma. Het is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat je afweersysteem zich keert tegen je eigen lichaam. Dit uit zich in gewrichtsontstekingen, met name in handen en voeten, maar vaak ook in de andere gewrichten.

Wisselend beloop

Het beloop is wisselend; veel patiënten hebben zowel perioden met veel als weinig last. Helaas kunnen deze ontstekingen de gewrichten aantasten en ontstaat er soms al binnen enkele weken onomkeerbare schade wat blijvende klachten en vergroeiingen kan geven. Bijvoorbeeld aan de voet. Dat is dit jaar ook het thema van Wereld Reuma Dag: de reumatische voet. Saskia: “Vaak hebben mensen met reuma ook last van hun voeten. Dat komt door de gewrichtsontstekingen zelf, maar later ook door schade en vergroeiingen van de gewrichten. Tenen gaan scheef staan en de voorvoet zakt door.”

Ondanks vergroeiingen zonder pijn lopen

Door aangepaste schoenen, (semi) orthopedische schoenen, kunnen patiënten ondanks de vergroeiingen toch zonder pijn lopen. Saskia: “Er wordt extra ruimte gemaakt voor de tenen en de voorvoet wordt ontlast door een goede dempende zool, zonder drukpunten, die zichzelf afwikkelt doordat de neus iets omhoog komt (net als hardloopschoenen). Soms lukt het niet om met schoenen alleen de patiënt te helpen om weer goed te kunnen lopen. Soms staan de tenen dusdanig over elkaar of drukken de botjes aan de onderkant van de voet zo hard op de binnenkant van de huid dat er steeds wonden ontstaan. Dan is er altijd nog de mogelijkheid om de orthopedische chirurg te vragen om de voet te opereren om de grootste problemen in de voet te verhelpen. Na de operatie worden er dan alsnog orthopedische schoenen aangemeten.”

Snelle verwijzing het belangrijkste

“Maar” – stelt Saskia – “Het belangrijkste om schade te voorkomen is dat er op tijd wordt gestart met medicatie om de ziekte te onderdrukken en de gewrichtsontstekingen tot rust te brengen. Daarom is het zo belangrijk dat patiënten snel verwezen worden naar de reumatoloog voor behandeling met reumamedicatie zoals methotrexaat. Wij zijn dus blij met de extra aandacht tijdens Wereld Reuma Dag.”

Vragen of voorlichtingsavond bijwonen?

U bent van harte welkom!